Baia Mare si-a vindut sufletul

Apropo.ro / 03.01.2002, 08:13
Baia Mare si-a vindut sufletul
Dupa ce a reusit sa cîstige barajul pentru promovarea în A, 1-0 si 1-2 cu Foresta, FC Baia Mare a cedat, pentru prima oara în istoria fotbalului românesc, locul din primul esalon. Bacaul a platit un milion de dolari si a ramas în Divizia A Foresta începe devastator si dupa 20 de minute


Dupa ce a reusit sa cîstige barajul pentru promovarea în A, 1-0 si 1-2 cu Foresta, FC Baia Mare a cedat, pentru prima oara în istoria fotbalului românesc, locul din primul esalon. Bacaul a platit un milion de dolari si a ramas în Divizia A

Foresta începe devastator si dupa 20 de minute conduce cu 2-0. Baia Mare este în genunchi, dar vine lovitura libera a lui Ciocan din finalul primei reprize si, avînd avantajul acelui 1-0 din primul meci al barajului, echipa lui Schorsch e la un pas de Divizia A. A doua repriza e una a neputintei sucevenilor, astfel ca fluierul final îl transforma pe acelasi Schorsch în cel mai fericit om al zilei. Pupaturi, lacrimi de fericire, hora bucuriei, popasuri în toate barurile pe drumul de întoarcere, primire triumfala în Baia Mare, totul apare ca happy-end.

La Bacau, portarul Anton trage penaltyul decisiv peste poarta. Farul exulta, iar formatia lui Sechelariu se prabuseste. Jocurile de culise, arbitrajele partinitoare, partidele strategice din campionat au cazut ca un castel de nisip. Dupa 1-2 la Constanta, FCM nu a putut cîstiga la doua goluri, desi „centralul” Dorobantu i-a facut cadou un 11 metri majorînd scorul la 2-0. A venit însa golul lui Abaluta care a dus la penaltyurile de departajare, unde nervii „marinarilor” au fost mai tari. Astfel, si dupa un scandal monstruos prin care a interzis televizarea meciului, Sechelariu si Chivorchian au vazut cum Bacaul a devenit cea mai antipatica echipa din Divizia B.

„Am o bomba. Cica Schorsch vrea sa vînda locul din A Bacaului”. Reporterul care spune aceste cuvinte în redactie e privit ca un extraterestru. Totusi, peste doua ore vine confirmarea. Schrosch i-a propus lui Sechelariu sa-i cedeze locul. „Neamtul” pune placa zgîriata a lipsei de resurse financiare, a faptului ca stadionul nu este omologat pentru primul esalon, lucruri care nu i-ar permite sa supravietuiasca în Divizia A. Jucatorii baimareni sînt socati. Toata bucuria de la meciul cu Foresta a fost o imagine trucata, patronul transformînd totul într-un iarmaroc de doi bani.

1.000.000 de dolari. Atît ofera Bacaul pentru loc. Prin relatiile sale politice, Sechelariu e în stare sa faca rost de o suma comparabila cu bugetul unui oras. Suma socheaza la fel de mult ca si gestul lui Schorsch. Pentru a da un aer democratic tranzactiei, patronul neamt convoaca Adunarea Generala a FC Baia Mare. Primaria refuza sa sustina echipa cu mai mult de cîteva sute de milioane de lei pe an, astfel ca propunerea lui Schorsch este aprobata dupa un vot la care a participat si femeia de serviciu.

Totul se deruleaza cu viteza. Regulamentul spune ca daca o echipa renunta la locul dintr-un esalon, ramîne în locul ei cea mai bine clasata dintre retrogradate. Surpriza! Prima sub linie este Foresta. Dar nimic nu poate sta în fata doritei lui Schorsch de a pune mîna pe bani si a lui Sechelariu de a avea echipa cu nocturna în Divizia A. Si Foresta renunta cuminte la locul din A, nedorind sa supere.

Afacerea e legalizata la federatie si în programul turului camionatului 2001-2002 Bacaul reapare printre divizionarele A. Baia Mare revine în B, iar Schorsch continua sa sustina cu tupeu ca a ales cea mai buna varianta: „Daca la anul promovam, poate o sa vindem iar locul”. Adevaratul patron al lui Baia Mare a fost însa Bacaul, care cu generozitate a dus pîna la capat umilinta maramuresenilor.

Sechelariu i-a invitat pe salvatorii echipei sale sa dispute un meci amical cu ocazia inaugurarii instalatiei de nocturna din orasul lui Bacovia. Schorsch a acceptat tragînd cortina în genunchi peste cea mai rusinoasa afacere din fotbalul românesc. Echipa lui a ramas sa joace în B, suporterii baimareni întrebîndu-se si acum daca merita sa-ti vinzi sufletul pentru un milion de dolari.
Sursa: www.prosport.ro