Baietii au predispozitie la hipertensiune comparativ cu fetele

Apropo.ro / 05.12.2006, 18:00
Baietii au predispozitie la hipertensiune comparativ cu fetele
Baietii adolescenti prezinta mai multe riscuri fata de fetele din aceeasi grupa de vârsta de a suferi de cresterea tensiunii arteriale, factor care mai târziu influenteaza aparitia unor boli grave precum cele cardiovasculare, transmite Reuters. "Motivele nu sunt clare, dar poate fi

Baietii adolescenti prezinta mai multe riscuri fata de fetele din aceeasi grupa de vârsta de a suferi de cresterea tensiunii arteriale, factor care mai târziu influenteaza aparitia unor boli grave precum cele cardiovasculare, transmite Reuters.

„Motivele nu sunt clare, dar poate fi vorba de o problema hormonala legata de pubertate”, a indicat medicul Kaberi Dasgupta, de la Centrul medical al Universitatii McGill din Montreal, coordonator al acestui studiu.

Barbatii sunt, în general, mai expusi hipertensiunii, o crestere cronica a tensiunii arteriale care provoaca aparitia bolilor cardiace, fata de femei. Acesta este, însa, primul studiu care subliniaza diferentele pe sexe în ceea ce priveste tensiunea arteriala la adolescenti.

Cercetatorii spera ca datorita acestui studiu vor putea fi luate masuri mai eficiente pentru prevenirea hipertensiunii la adolescenti.

Acestia au remarcat o crestere anuala cu 19% a tensiunii sistolice la baietii adolescenti, în timp ce la fetele din aceeasi grupa de vârsta aceasta ramâne stabila.

Cercetatorii au mai indicat ca lipsa unui program de exercitii fizice si un stil de viata sedentar (jocurile pe calculator, navigarea pe internet sau privitul la televizor) duc la cresterea acestui risc.

Studiul a fost publicat în revista Circulation: Journal of the American Heart Association.

Mediafax