Bananele ar putea deveni marfă de lux

De: Marian Andrei / 10.04.2014, 13:00
Bananele ar putea deveni marfă de lux
Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite avertizează că producția mondială de banane este în pericol, fiind atacată de o boală care distruge culturile în Asia de Sud-Est și care s-a extins în Orientul Mijlociu și Africa.

O ciupercă care atacă rădăcinile plantelor, tulpina TR4 a bolii Panama, distruge soiul de banane Cavendish, care asigură 95% din livrările către importatori, inclusiv din America de Nord și Europa, a arătat un director al organizației, Fazil Dusunceli.

Culturile marilor exportatori din America Latină, cum sunt Ecuador, Costa Rica și Colombia, nu au fost încă afectate, dar TR4 a fost descoperită în Iordania și Mozambic, indicând faptul că ciuperca s-a extins dincolo de Asia.

„Piața de export este dominată de soiul Cavendish, vulnerabil la această boală. Este o problemă serioasă pe termen mediu, dar nu trebuie să se producă panică„, a spus Dusunceli.

Exporturile totale au atins în 2011 un nivel record de 18,7 milioane de tone, bananele fiind astfel cel mai comercializat fruct, potrivit celor mai recente date ale FAO. 

Zeci de mii de hectare de culturi de banane din Indonezia, China, Malaysia, Filipine și Australia au fost distruse, de la apariția ciupercii TR4 în Asia, în anii ’90, conform datelor Wageningen University din Olanda.