Bancherii ar trebui sa plateasca pentru declansarea crizei

Apropo.ro / 12.09.2011, 10:53
Bancherii ar trebui sa plateasca pentru declansarea crizei
Liderul opozitiei britanice, Edward Miliband, afirma ca bancherii care au gresit ar trebui exclusi din aceasta profesie, la fel cum un doctor poate fi eliminat din corpul medicilor in caz de greseala grava.

Intr-un interviu publicat ieri de Sunday Times, Miliband, presedintele Partidului Laburist, sustine ca nimeni nu a platit pentru declansarea crizei financiare si „acest lucru ii infurie pe oameni”, aratand ca opinia publica este extrem de pornita impotriva bancilor, ale caror directori continua sa-si acorde bonusuri exorbitante.

El cere ca bancherii care permit riscuri inacceptabile sau care vand clientilor in mod abuziv unele produse, sa nu mai aiba dreptul de a profesa, asa cum se intampla, de exemplu, cu doctorii care fac greseli grave.

Declaratia lui Miliband a venit in ajunul prezentarii unui proiect de reforma a sectorului bancar, foarte ingrijorator pentru lobby-ul financiar. Proiectul prevede separarea activitatilor de retail de cele de investitii, pentru a pune la adapost depozitele particularilor in cazul unei prabusiri a pietelor financiare.