Bancherul Vaticanului a fost concediat

De: Marian Andrei / 25.05.2012, 18:10
Bancherul Vaticanului a fost concediat
Bancherul Ettore Gotti Tedeschi a fost dat efectiv afară din slujbă, după ce a primit vot de neîncredere din partea tuturor membrilor Consiliului Director ai Băncii Vaticanului.

Spre deosebire de confrații lui europeni care se confruntă cu criza economică, bancherul șef al Sfântului Scaun a reușit să facă în așa fel încât sa fie dat afară din cauza caracterului său: nu se ocupa de finanțele Vaticanului decât doua zile pe săptămână și, mai mult, a transmis presei documente confidențiale care îi serveau interesele personale și politice.

Tedeschi a fost o figură controversată încă din 2009, când a fost numit la conducerea Institutului pentru Lucrări Religioase (Institute for Religious Works) – numele oficial al Băncii Vaticanului. În cei trei ani scurși de la numirea sa, el a reușit „performanța” să fie anchetat de Justiția italiană pentru spălare de bani, dar surse din Vatican spun că este puțin probabil ca el să fie condamnat, din cauză că probele sunt „motivate politic”.

Banca Vaticanului a fost fondată în 1242 de Papa Pius al XII-lea, pentru gestionarea fondurilor destinate operelor religioase și de caritate. Banca este una privată, nefiind deschisă publicului, clienții fiind în general angajații Vaticanului, ordinele religioase și persoanele care depun bani în scopuri caritabile.