Bancile nu vor sa lucreze cu „maruntis”

De: Marian Andrei / 24.08.2009, 12:38
Bancile nu vor sa lucreze cu
Depunerea de monede este taxata de banci cu un comision intre 10 si 20%

Lista cu comisioanele practicate de o banca, in general, la toate produsele, ajunge sa aiba nu mai putin de 13 pagini, potrivit unei analize a ziarului Gandul, realizata pe baza informatiilor oficiale ale institutiilor bancare. In plus, un studiu elaborat de compania de consultanta Capgemini arata ca aproape 40% din comisioanele incasate anual de bancheri sunt pentru utilizarea numerarului, unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

Lucrul cu maruntis este foarte neplacut  bancherilor. Daca cineva doreste sa depuna lei sau valuta, in monede metalice, comisionul la Leumi Bank este de 10%. La BCR, aceasta operatiune este taxata cu 1,5% la lei, in timp ce efortul functionarilor de la ghiseu pentru numararea de monede metalice de valuta este “rasplatit” cu 20%.

Si acestea pe langa restul de de comisioane, care noua "ne mananca zilele" iar bancherilor le umfla buzunarele: comision de administrare lunara cont curent activ (1,75 RON), comision de administrare lunara cont curent inactiv (10 RON, de peste cinci ori mai mare ca la cel activ), de inchidere a contului la initiativa bancii (10 RON), taxa de eliberare extrase de cont la ghiseele bancii pentru ultimele 30 zile (2 RON).

Despre cum reusesc bancile sa isi sporeasca profiturile prin comisioane cititi pe www.gandul.info.