Bancile s-au gandit în ianuarie mai întai la ele și apoi la clienți

Apropo.ro / 24.04.2002, 18:04
Bancile s-au gandit în ianuarie mai întai la ele și apoi la clienți
Fluctuațiile mari de pe piața valutara interbancara a adus în prima luna din acest an în visteriile multora dintre banci caștiguri însemnate. Potrivit informațiilor facute publice de Banca Naționala comportamentul speculativ al bancilor pe piața interbancara

Fluctuațiile mari de pe piața valutara interbancara a adus în prima luna din acest an în visteriile multora dintre banci caștiguri însemnate.

Potrivit informațiilor facute publice de Banca Naționala comportamentul speculativ al bancilor pe piața interbancara s-a reflectat în creșterea ponderii tranzacțiilor în nume propriu, doar o singura banca efectuand mai mult de jumatate din tranzacțiile sale în numele clienților.

În general o banca acționeaza, atat în intervențiile sale de pe piața valutara cat și în cele de pe piața monetara sau a titlurilor de stat, pe de o parte în nume propriu – pentre caștiguri proprii – dar și în numele clienților sai.

Potrivit BNR, evoluțiile de pe piața valutara au fost influențate în prima luna din acest an de mai mulți factori conjuncturali.

În primul rand, ca urmare a cererii mari de lei manifestate pe finalul anului 2001, a existat tendința de refacere a pozițiilor valutare ale bancilor și a clienților nebancari.

Apoi, alt factor a fost deficitul sporadic de lichiditate manifestat pe piața monetara, la care s-a adaugat și acumularea la nivelul acestui an a unui volum record al serviciului datoriei externe private.

În plus, creșterea incertitudinii legate de evoluția cursului de schimb a dus la un comportament speculativ mai agresiv al bancilor.

Deprecierea leului în raport cu dolarul a fost în prima luna din acest an mult mai mica decat în ianuarie 2001, deși în ansamblu mișcarile pe piața valutara interbancara au fost mult mai animate luna trecuta comparativ cu perioada similara a anului precedent.

De la 2,26%, deprecierea în ianuarie 2001, în prima luna din 2002 leul a pierdut în fața dolarului 1,85%, deși dealerii se așteptau ca devalorizarea sa fie mult mai mare.

Luna ianuarie era așteptata ca una în care pe piața interbancara sa fie imprimat un trend clar al cotațiilor leu/dolar, dar spre surpinderea tuturor a fost una dintre lunile în care care incertitudinea a fost destul de mare.

S-au înregistrat fluctuații mari de la o zi de tranzacționare la alta, fara explicații prea clare, iar banca centrala a fost prezenta pe piața mai mult decat într-o luna obișnuita.

Banca Naționala a fost vanzator net de valuta în ianuarie, iar pentru a menține echilibru pe piața valutara a scos din seifuri 97,4 milioane de dolari.

Si dobanzile au fost în ianuarie, cu puține excepții, pe un trend ușor descendent, acestea nefiind folosite ca pana acum în diverse scenarii pentru controlarea cursului leu/dolar.

Tensiunile generate pe piața valutara de factorii conjuncturali enumerați mai sus au dus la creșterea volumului tranzacțiilor valutare la niveluri superioare mediei anului 2001 – cu 400 milioane de dolari pe parta ofertei, respectiv cu 554 milioane de dolari pe partea cererii.

Ionela NuțaZIARUL FINAICAR

Tags: