Bancile straine genereaza somaj!

Apropo.ro / 22.05.2009, 16:40
Bancile straine genereaza somaj!
Joseph Stig­litz, laureat al premiului Nobel, crede ca statele ar trebui sa fie interesate de crearea unor banci proprii

Statele ar trebui sa fie mai interesate de crearea unor banci proprii, pentru a se proteja de situatiile in care bancile straine isi reduc spri­jinul in perioadele dificile, spune Joseph Stig­litz, laureat al premiului Nobel pentru eco­no­mie si fost vicepresedinte al Bancii Mondiale.

„Este important ca tarile sa isi dezvolte sisteme bancare locale. Sunt studii interesante care arata ca, pe medie, bancile straine tind sa imprumute mai mult guvernele si corporatiile mari in defavoarea micilor intreprinderi, care asigura grosul locurilor de munca", spune Stiglitz. El a aratat ca in mod natural, bancile straine au tendinta ca in perioadele dificile sa isi retraga resursele de la nivelul subsidiarelor, incercand sa protejeze operatiunile de pe pietele de origine.

In Romania bancile cu ac­tio­nariat strain concentreaza 88% din activele totale, in conditiile in care toate bancile importante – cu exceptia CEC – au fost priva­tizate dupa problemele aparute la sfarsitul anilor ’90.

Citeste declaratiile lui Joseph Stig­litz, pe zf.ro.