Barack Obama, primul președinte printat 3D

De: Marian Andrei / 21.06.2014, 10:00
Barack Obama, primul președinte printat 3D
Muzeul The Smithsonians a prezentat joi, în premieră, primul portret al unui președinte realizat prin noua tehnică a printării 3D, cel al președintelui american Barack Obama.

Portretul a fost prezentat la White House Maker Faire și urmează să fie expus la Galeria națională de portrete a Institutului.

Datele necesare printării 3D au fost culese de specialiștii în imagini digitale ai Institutului în cursul acestui an, folosind două metode diferite.

În prima fază, a fost scanată 3D fața președintelui, de la o ureche la cealaltă, la o rezoluție extrem de ridicată, capturând detalii până la nivelul porilor pielii, operațiune efectuată în colaborare cu o echipă de de Universitatea de Sud din California, care folosește această tehnologie pentru a scana 3D actorii de la Hollywood.

În faza următoare, specialiștii Smithsonian Institute au scanat, folosind dispozitive portabile, restul capului (bărbia și spatele capului) dar și bustul lui Obama, după care au „asamblat rezultatele și au printat un bust al Președintelui.

Potrivit lui Vincent Rossi, coordonator al operațiunii de scanare, „președintele a fost curios și a pus o mulțime de întrebări în timpul sesiunii de scanare care a durat doar câteva minute”. „A părut că îi place. Este pasionat de tehnologie”, a adăugat Rossi.

„Chiar dacă există picturi și fotografii ale președintelui în exercițiu, scanarea și printarea 3D va schimba modul în care generațiile următoare vor vedea liderii din trecut”, a declarat Gunter Waibel, directorul programului de digitizare al Smithsonian.