Uneori relatiile sunt atat de greu de înteles, nu-i asa? Te-ai îndragostit de un barbat minunat, dar, mai tarziu, ai descoperit ca e un ticalos. Si asta s-a întamplat nu o data, ci de mai multe ori.
Mai greu a fost prima dată. Ti-ai făcut atatea speranțe, ai vrut atat de mult ca totul să meargă bine, ai lăsat de la tine gandindu-te că… așa se cuvine și, totuși, v-ați despărțit. A doua oară, ți s-a părut că relația a fost chiar mai dezastruoasă decat prima. Ti s-a întamplat chiar și a treia oară, deși ai ajuns să sufli și-n iaurt. Și-atunci te întrebi, pe bună dreptate: „Ce s-a întAmplat? Eram sigură că de data asta va fi totul bine…”, „Unde am greșit?”, „Cum pot să fiu sigură că nu mă voi îndrăgosti de același tip de bărbat și data viitoare?”
În primul rand, trebuie să știi să recunoști o relație abuzivă, încă de la începuturile ei. Există patru tipuri de abuzuri într-o relație:
Sursele abuzului într-o relație
Abuzul se instalează în relație fără acordul unuia sau ambilor parteneri. El apare, de obicei, din imposibilitatea găsirii unei soluții amiabile în rezolvarea diferitelor divergențe sau conflicte inerente în orice cuplu. Ambii parteneri se pot face responsabili de apariția acestuia: orgoliul, lipsa de flexibilitate, dorința de a avea dreptate cu orice preț, incapacitatea de a-l vedea sau asculta pe celălalt. Abuzul poate apărea și din dorința de a-i face pe plac celuilalt, chiar renunțand la propria identitate și la nevoile personale. Acest comportament lasă „prea mult loc celuilalt”, care are astfel posibilitatea să-și închipuie că totul i se cuvine. Abuzul apare și în momentul în care bărbatul este obișnuit să-și impună, cu agresivitate, punctul de vedere, această atitudine fiind considerată ca necesară în exprimarea masculinității.
Există și cupluri sado-masochiste în care agresivitatea nu este considerată un abuz, ci o formă de plăcere în cadrul relației.
Material realizat cu sprijinul dr. psihoterapeut Dana Podaru