Barbații deprimați sufera în tacere

Apropo.ro / 15.06.2006, 11:40
Barbații deprimați sufera în tacere
Foarte puțini dintre barbații care sufera de depresie sau anxietate cer ajutorul medicului, comparativ cu femeile aflate în aceeași situație, din cauza presiunilor sociale de a pastra o imagine de "macho", indica un studiu aparut în Marea Britanie și citat de ediția

Foarte puțini dintre barbații care sufera de depresie sau anxietate cer ajutorul medicului, comparativ cu femeile aflate în aceeași situație, din cauza presiunilor sociale de a pastra o imagine de „macho”, indica un studiu aparut în Marea Britanie și citat de ediția electronica a ziarului Telegraph.

Serviciile de sanatate ar trebui sa abordeze strategii mai accesibile barbaților, pentru ca aceștia sa nu se mai refugieze în alcool, exces de hrana sau fumat pentru a face fața problemelor pe care le au, sunt de parere autorii studiului.

Cercetatorii au descoperit ca 51% dintre barbați au caderi nervoase, sunt stresați, deprimați sau au stari de anxietate cel puțin o data pe luna, în timp ce 21% dintre aceștia au astfel de stari în fiecare zi sau de câteva ori pe saptamâna. 33% dintre barbați sunt prea jenați sa ceara ajutor pentru o problema de sanatate mentala, iar 17% dintre cei care sufera din cauza acestui gen de probleme prefera sa o faca în tacere.

Cele mai frecvente cauze ale depresiei și anxietații sunt slujba (48%), necazurile financiare (44%), ritmul de viața prea rapid (27%) și problemele de cuplu (25%).

Peter Baker, președinte executiv al Men’s Health Forum, coordonatorul studiului, a declarat ca rezultatele sunt îngrijoratoare. „Exista aceasta idee ca daca ești barbat trebuie sa fii puternic și macho și sa faci fața oricarei probleme care apare în viața”, spune el.

„Dorim sa discutam cu medicii pentru ca serviciile furnizate de aceștia sa fie mai atractive pentru barbați(…)Cercetarile noastre dovedesc faptul ca mai este mult de munca pentru a-i convinge pe barbați ca expresia «barbații nu plâng» nu trebuie sa fie adevarata”, adauga Baker.

(Redactor: Ana Obretin; [email protected])

Mediafax