Bărbații sunt o atracție… pentru fulgere!

De: Marian Andrei / 17.06.2013, 13:30
Bărbații sunt o atracție... pentru fulgere!
Unul dintre cei mai apreciați specialiști din lume în problema descărcărilor electrice naturale în atmosferă afirmă că bărbații sunt mult mai frecvent loviți de fulger decât femeile.

John Jensenius, membru al Societății Americane de Meteorologie, a prezentat rezultatele studiilor efectuate în perioada 1995-2008, din grupul studiat de 648 persoane lovite de fulger, 82% erau bărbați.

Jensenius a arătat și motivele pentru care bărbații sunt loviți mai des de fulgere: în primul rând, prin conformația lor, bărbații sunt mai înalți și deci mai expuși descărcărilor electrice, în timp ce femeile, mai scunde, sunt protejate chiar de prezența bărbaților în preajma lor sau de alte obiecte.

O a doua explicație este de tip comportamental. În caz de furtună, femeile au tendința de a se adăposti în casă, în timp ce bărbații își continuă activitățile în aer liber.

Ca o curiozitate, un număr însemnat de persoane lovite de descărcarea electrică sunt pescari amatori, undițele acționând ca un paratrăsnet în caz de furtună.