Bărbații vor ca femeile să își achite consumația la întâlniri

De: Gabriela Voicu / 20.08.2013, 11:30
Bărbații vor ca femeile să își achite consumația la întâlniri
Potrivit unui studiu, bărbații sunt de acord să plătească integral nota de plată la primele întâlniri cu o femeie, dar situația se schimbă în timp.

Potrivit unui studiu, bărbații sunt de acord să plătească integral nota de plată la primele întâlniri cu o femeie, dar situația se schimbă în timp.

Mai precis, 44% dintre bărbați spun că nu ar mai ieși cu o femeie care refuză mereu să plătească, 64% cred că femeile ar trebui să contribuie la cheltuielile de la întâlniri, iar 76% se simt vinovați când acceptă bani de la femei. De cealaltă parte, 57% dintre femei spun că se oferă să plătească, dar 39% recunosc că speră ca bărbații să nu le accepte banii.

Din sondaj a reieșit o discrepanță vizavi de cum cred ambele sexe că au contribuit la cheltuieli. Majoritatea bărbaților și femeilor a fost de acord că bărbații achită în mare parte cheltuielile, dar proporția diferă – 87% dintre bărbați spun că ei plătesc aproape la fiecare întâlnire, însă doar 58% dintre femei confirmă.

Potrivit cercetătorilor, scopul sondajului este „să înțelegem de ce obiceiurile unor persoane sunt mai rezistente la schimbare decât altele, cum ar fi păstrarea unor tradiții legate de curtoazie.

Cum împart bărbații și femeile cheltuielile

În opt din zece căsnicii, ambii parteneri contribuie la cheltuieli, dar după cât timp se ajunge la acest lucru într-o relație? „Cine plătește la întâlnire” reprezintă una dintre regulile sociale nescrise care încă funcționează. Unii bărbați se simt prost când lasă femeile să plătească la întâlniri pentru că au fost învățați că ei trebuie să plătească. De asemenea, ei au învățat că între femei și bărbați trebuie să fie egalitate, ceea ce presupune și împărțirea costurilor.

Bărbații tineri preferă să plătească la început pentru a demonstra că sunt maturi și potenți financiar, dar mai târziu așteapta ca femeile să participe la cheltuieli. 

Potrivit acestui studiu numit „Who Pays for Dates? Following versus Challenging Conventional Gender Norms”, realizat de David Frederick și Janet Lever, 25% din cupluri încep să împartă cheltuielile după prima luna de relație, 25% fac acest lucru după 1-3 luni, 25% după 4-6 luni, iar din procentul rămas bărbații încă plătesc la întâlniri după luna a șasea de relație.