Baremul de impozitare pentru venitul gloabal obținut în anul 2004

Apropo.ro / 04.02.2005, 13:41
Baremul de impozitare pentru venitul gloabal obținut în anul 2004
Ministerul Finanțelor Publice a aprobat baremul pentru stabilirea impozitului pe venitul anual global obținut de persoanele fizice care au înregistrat, anul trecut, venituri care se supun procedurii de globalizare. Anul 2004 este ultimul în care impozitarea populației va fi

Ministerul Finanțelor Publice a aprobat baremul pentru stabilirea impozitului pe venitul anual global obținut de persoanele fizice care au înregistrat, anul trecut, venituri care se supun procedurii de globalizare.

Anul 2004 este ultimul în care impozitarea populației va fi realizata prin procedura de globalizare, dupa ce, la începutul acestui an, Guvernul a introdus cota unica de impozitare de 16%, eliminînd impozitarea progresiva.

Potrivit unui ordin recent al ministrului Finanțelor Publice, pentru venituri anuale de pîna la 30,2 milioane de lei, contribuabilii vor plati o cota de impozit de 18%. Veniturile cuprinse între 30,2 milioane de lei și 73 de milioane de lei milioane vor fi impozitate cu 5,436 milioane de lei și o cota de 23% pentru ceea ce depașește 30,2 milioane de lei.

Persoanele care au obținut venituri cuprinse între 73 de milioane de lei și 117 milioane de lei vor plati un impozit de 15,28 milioane de lei plus 28% din ceea ce depașește 73 de milioane de lei.

În cazul veniturilor situate între 117 milioane de lei și 163,5 milioane de lei, impozitul va fi de 27,6 milioane de lei și o cota de 34% pentru valoarea care depașește 117 milioane de lei.

Pentru veniturile de peste 163,5 milioane de lei, ordinul ministrului Finanțelor prevede un impozit 43,41 milioane de lei, la care se adauga o cota de 40% din ceea ce depașește 163,5 milioane de lei.

Toți contribuabilii au dreptul la o deducere personala de baza de 2,1 milioane de lei lunar, la care se aplica deduceri suplimentare daca sînt înregistrate persoane în întreținere sau în alte cazuri.

Conform procedurii, contribuabilii vor transmite administraților financiare declarații privind veniturile obținute anul trecut. Persoanele vizate sînt cele care și-au schimbat locul de munca în cursul anului trecut, sau au obținut, pe lînga veniturile din salarii aferente funcției de baza, și alte venituri, cum ar fi cele din drepturi de autor.

Contribuabilii care au avut, în 2004, un singur loc de munca și nu au obținut alte venituri, nu sînt obligați sa depuna declarațiile de venit global.

Pentru veniturile globalizate, autoritațile fiscale vor stabili impozitul anual datorat bugetului de stat. Daca acesta este mai redus decît cel platit prin reținerile lunare pe parcursul anului, persoanele respective vor primi înapoi sumele platite peste nivelul calculat. În caz contrar, contribuabilii vor plati diferența.

Mediafax