Bariere cu lumina infrarosie ar putea sa ne protejeze de tantari

Apropo.ro / 04.11.2011, 10:36
O noua tehnica bazata pe lumina infrarosie si lasere ar putea sa tina la distanta tantarii, formand o bariera invizibila.

In Africa, 20% din decesele inregistrate la copii sunt cauzate de malarie. Malaria este o boala transmisa de tantari iar organizatii precum UE sau Bill si Melinda Gates Foundation sponsorizeaza fel de fel de metode pentru a proteja oamenii sa nu mai fie muscati.

Marea majoritate a tehnicilor de protejare impotriva tantarilor implica bariere fizice precum plasele sau spray-uri care au efect local si de scurta durata.

Szabolcs Marka, un profesor asociat al Universitatii din Columbia, a descoperit o metoda inedita de a respinge tantarii prin folosirea razelor laser si a luminii infrarosii care functioneaza ca o bariera invizibila impotriva acestora.

Scutul de lumina poate fi instalat in jurul ferestrelor, in jurul usilor, sau chiar proiectate pe diversi pereti sau alte suprafete ale casei pentru a crea un loc sigur de dormit.

Pe noi nu ne afecteaza acest spectru de lumina insa, dupa cum se poate observa din clip, tantarii se tem efectiv sa treaca acea bariera, oricat de mare ar fi tentatia pentru ei.

Proiectul mai necesita putin timp de cercetare pentru a se descoperi concret la ce intensitati si lungimi de unda eficienta barierei este optima insa in viitorul apropiat vom putea accesa aceasta tehnologie pentru a ne proteja impotriva diverselor boli pe care acesti tantari, sau alte insecte, le pot transmite.