Basescu a decis întrunirea Comisiei pentru Nagy si Chiuariu

Apropo.ro / 18.09.2007, 18:29
Basescu a decis întrunirea Comisiei pentru Nagy si Chiuariu
Presedintele Traian Basescu a decis întrunirea Comisiei speciale, în 24 septembrie, pentru Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, urmare a solicitatii DNA de începere a urmaririi penale împotriva fostului ministru al Comunicatiilor si a actualului ministru al Justitiei. Presedintele Traian

Presedintele Traian Basescu a decis întrunirea Comisiei speciale, în 24 septembrie, pentru Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, urmare a solicitatii DNA de începere a urmaririi penale împotriva fostului ministru al Comunicatiilor si a actualului ministru al Justitiei.

Presedintele Traian Basescu, a decis, în baza Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala, întrunirea Comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savârsirea unei infractiuni în exercitiul functiei de catre membri ai Guvernului, ca urmare a solicitarii DNA cu privire la începerea urmaririi penale fata de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, si fata de Tudor Chiuariu, ministru al Justitiei, informeaza Administratia prezidentiala într-un comunicat remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

Presedintia mentioneaza ca solicitarea DNA cu privire la începerea urmaririi penale se refera la savârsirea de catre cei doi a infractiunii de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, prevazute de art. 132 din Legea 78/2000, raportate la art. 248-2481 din Codul penal.

Presedintia adauga ca Legea 115/1999 prevede ca, pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse în sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrul Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, Comisia speciala va prezenta sefului statului un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii.

„Totodata, conform art. 16 alin. 6, presedintele României va hotarî asupra raportului prezentat de Comisia speciala, urmând ca decizia sa fie comunicata presei. Dosarul va fi luat în discutie în cadrul sedintei comisiei din data de 24 septembrie 2007, ora 10.00”, se arata în comunicat.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a cerut, marti, acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmaririi penale a lui Tudor Chiuariu, si a lui Zsolt Nagy.

Potrivit unui comunicat al DNA, Szolt Nagy, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei în perioada decembrie 2004 – iunie 2007, si Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, sunt acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infractiune conexa celor de coruptie.

Chiuariu a apreciat ca solicitarea DNA reprezinta o „razbunare prosteasca” pentru ca a solicitat, cu o zi în urma, excluderea din magistratura a procurorilor Doru Tulus si Aristotel Mihai Popa.

El a precizat ca i-a facut plângere penala lui Doru Tulus pentru abuz în serviciu si fals material, iar lui Aristotel Mihai Popa pentru abuz în serviciu. În legatura cu Popa, ministrul Chiuariu a subliniat ca acesta nu a solutionat niciun dosar si mai multe cauze aflate în instrumentarea sa s-au prescris.

La rândul sau, Nagy a declarat ca solicitarea de începere a urmaririi penale împotriva sa si a lui Tudor Chiuariu reprezinta o razbunare a DNA.

Potrivit fostului ministru, demersul DNA dovedeste ca aceasta este doar „o unealta de razboi politic” care actioneaza într-un „caz inexistent”. El a sustinut ca el si ministrul Chiuariu nu au facut altceva decât sa clarifice situatia juridica a unui imobil, semnând o hotarâre de guvern în calitate de initiatori si avizatori, adaugând ca în acest document nu este vorba despre nicio licitatie. „E eminamente un caz politic”, a spus el, opinând ca este vorba despre o razbunare împotriva lui Chiuariu, care a decis scoaterea din Parchet a „acestor procurori incompetenti”.