Basescu cere SRI desecretizarea dosarelor sportivilor

Apropo.ro / 30.08.2006, 11:24
Basescu cere SRI desecretizarea dosarelor sportivilor
Președintele Traian Basescu a anunțat, miercuri, ca a solicitat SRI sa analizeze oportunitatea menținerii dosarelor fostei Securitați referitoare la sportivi în categoria celor de siguranța naționala. Șeful statului a facut acest

Președintele Traian Basescu a anunțat, miercuri, ca a solicitat SRI sa analizeze oportunitatea menținerii dosarelor fostei Securitați referitoare la sportivi în categoria celor de siguranța naționala.

Șeful statului a facut acest anunț la întâlnirea anuala cu diplomații români carora le-a prezentat, pe lânga prioritațile politicii externe și unele aspecte legate de viața interna. Basescu le-a relatat ambasadorilor și consulilor despre discuțiile din presa legate de dosarele fostei Securitați care vizeaza sportivi.

Președintele Traian Basescu a menționat ca sportivii nu intra în categoriile expres menționate de Legea 187/1999 (legea Ticu) și ca, de aceea, CSAT nu se poate pronunța asupra lor.

„De prevederile Legii 187 sunt vizați președintele, miniștrii, oamenii politici din teritoriu și clerul. Sportivii nu intra în aceasta categorie, așa ca am avut o discuție cu conducerea SRI sa cheme imediat CNSAS sa analizeze oportunitatea menținerii în categoria de siguranța naționala a dosarelor despre sportivi”, a spus Basescu.

El a apreciat ca aplicarea Legii 187/1999 constituie un proces normal și firesc, care a început în aprilie 2005, când a fost inițiata trimiterea de dosare de la serviciile secrete catre CNSAS. Basescu a amintit faptul ca anul trecut au fost predate CNSAS peste un milion de dosare.

„Anul acesta, procesul de predare a continuat cu un numar de 1.448.000 de dosare. Nimeni nu a spus nimic anul trecut, dar în acest an au fost tot felul de discuții”, a spus Basescu.

El a mai declarat ca și-ar dori ca acest proces de desecretizare a dosarelor sa se încheie pâna la 1 ianuarie 2007.

(Cristian Fierbințeanu; [email protected])
Mediafax