Basescu ii zice „nu” Noricai Nicolai

Apropo.ro / 09.01.2008, 09:31
Basescu ii zice
Traian Basescu ii cere, intr-o scrisoare, premierului Calin Popescu Tariceanu sa renunte la propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

Presedintele Traian Basescu ii cere, intr-o scrisoare, premierului Calin Popescu Tariceanu sa renunte la propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei, deoarece perceptia publica negativa asupra faptelor acesteia nu duce la cresterea increderii in justitie.

"Stimate domnule prim-ministru, prin prezenta va solicit sa renuntati la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in randul populatiei, si nici in randul partenerilor nostri externi", se arata in scrisoarea presedintelui Traian Basescu, remisa marti agentiei MEDIAFAX de Biroul de presa al Presedintiei.

Seful statului considera ca functia de ministru al Justitiei implica mult mai mult decat indeplinirea conditiilor legale pentru exercitarea oricarei alte functii de membru al Guvernului. In opinia sa, functia de ministru al Justitiei presupune, printre altele, "reputatie nestirbita si moralitate", tinand cont de faptul ca ministrul Justitiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistrati, care trebuie sa dea dovada de onorabilitate ce nu poate sa fie umbrita de nicio fapta, "si cu atat mai mult de una de notorietate publica".

"De asemenea, intrucat ministrul Justitiei este si membru al CSAT, voi acorda o atentie deosebita nominalizarii pentru aceasta functie", adauga Traian Basescu.

El apreciaza ca, din pacate, "reputatia doamnei Nicolai a fost stirbita" de implicarea acesteia in incidentul prin care o ruda a sa a fost introdusa in sala Senatului, prin incalcarea Regulamentului. "Legat de acest eveniment s-a creat impresia ca ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, in mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din cate stiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sanctionata cu avertisment pentru aceste fapte", adauga presedintele. El mentioneaza ca, urmare a redarii publice a imaginilor desfasurarii actiunilor Noricai Nicolai si a rudei acesteia, a rezultat o reactie negativa a opiniei publice.

"Pentru cele de mai inainte, sunt nevoit sa resping candidatura doamnei Norica Nicolai pentru ocuparea functiei de ministru al Justitiei, si va rog sa desemnati o alta persoana care sa intruneasca conditiile necesare si indispensabile functiei de membru al Guvernului Romaniei si de ministru al Justitiei, tinand cont si de prevederile incidente acestei demnitati, inclusiv ale domeniului pe care il va coordona", ii mai scrie Traian Basescu premierului Tariceanu.