Basescu il invita la o discutie pe Tariceanu

Apropo.ro / 10.01.2008, 09:48
Basescu il invita la o discutie pe Tariceanu
Presedintele Traian Basescu il invita, joi, la ora 18.30, la o discutie pe premierul Calin Popescu Tariceanu, pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.

Presedintele Traian Basescu il invita, joi, la ora 18.30, la o discutie pe premierul Calin Popescu Tariceanu, pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.

Presedintele Traian Basescu isi exprima regretul pentru faptul ca nu a fost consultat de primul-ministru la desemnarea Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei, se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan.

Conform acestuia, seful statului regreta faptul ca nici ulterior premierul nu a dorit ca, impreuna cu presedintele, sa gaseasca "o solutie care sa dea un plus de credibilitate actului de justitie din Romania".

"Pentru a debloca situatia creata la Ministerul Justitiei, presedintele Romaniei i-a trimis o scrisoare primului-ministru, prin care il invita la o discutie pe aceasta tema joi, 10 ianuarie a.c, ora 18.30", precizeaza Turcan.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o scrisoare, sa renunte la propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei, deoarece perceptia publica negativa asupra faptelor acesteia nu duce la cresterea increderii in justitie.

"Stimate domnule prim-ministru, prin prezenta va solicit sa renuntati la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in randul populatiei, si nici in randul partenerilor nostri externi", se arata in scrisoarea presedintelui Traian Basescu, remisa marti agentiei MEDIAFAX de Biroul de presa al Presedintiei.

Miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare de raspuns in care sustine ca seful statului nu poate cere o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste "o antipatie politica si personala" fata de cea nominalizata si respinge cererea de a prezenta o alta propunere.

Premierul ii scrie presedintelui ca nu exista niciun argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a Noricai Nicolai si ii solicita sa o numeasca "cat mai curand posibil" pe aceasta in functia de ministru al Justitiei.

Totodata, Tariceanu ii aminteste presedintelui de cazuri controversate in care a fost implicat, ca primar general, precum dosarul Flota si casa din strada Mihaileanu. Premierul ii scrie presedintelui ca a invocat doar "perceptii" legate de un incident in care a fost implicata Norica Nicolai, ignorand capacitatea profesionala si cunostintele acesteia in domeniul justitiei, si a aratat ca in categoria argumentelor de imagine, daca se discuta despre asa ceva, trebuie incluse si cazurile controversate in care a fost implicat seful statului, in perioada in care conducea Primaria Generala a Capitalei, respectiv Dosarul Flota si casa din strada Mihaileanu.

Conform Deciziei Curtii Constitutionale 356/2007, presedintele Romaniei nu are drept de veto, dar are dreptul sa verifice daca persoana nominalizata pentru functia de ministru indeplineste "conditiile de corespundere in functie" si poate cere primului-ministru sa renunte la propunerea formulata si sa faca o noua nominalizare. Curtea Constitutionala subliniaza ca respingerea candidaturii la functia de ministru trebuie sa fie "motivata".

Decizia Curtii Constitutionale a fost formulata ca raspuns la sesizarea premierului Tariceanu in legatura cu refuzul presedintelui Basescu din primavara lui 2007 de a-l numi pe Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe.