Basescu prezinta luni în Parlament concluziile Comisiei Tismaneanu

Apropo.ro / 16.12.2006, 13:33
Basescu prezinta luni în Parlament concluziile Comisiei Tismaneanu
Președintele Traian Basescu prezinta, luni, în Parlament, concluziile raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu și va cere condamnarea comunismului. Solicitarile publice privind condamnarea comunismului adresate

Președintele Traian Basescu prezinta, luni, în Parlament, concluziile raportului Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu și va cere condamnarea comunismului.

Solicitarile publice privind condamnarea comunismului adresate Cotroceniului au capatat consistența dupa 9 mai 2005, când președintele Basescu a fost prezent, la Moscova, la ceremoniile legate de aniversarea Zilei Victoriei împotriva fascismului.

Aproape un an mai târziu, la 5 aprilie 2006, președintele Traian Basescu a anunțat ca a decis sa înființeze o comisie prezidențiala pentru analiza dictaturii comuniste din România.

Istoricul și politogolul Vladimir Tismaneanu a fost desemnat sa conduca grupul de experți însarcinat sa elaboreze sinteza științifica dorita de șeful statului.

În comisie au mai fost cooptați Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, Î.P.S. Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu, Sorin Ilieșiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragoș Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile și Alexandru Zub. Din comisie a facut parte și Virgil Ierunca, decedat la sfârșitul lunii septembrie.

Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Walter Roman (tatal fostului premier Petre Roman), Gisella Vass (bunica lui Bogdan Olteanu) și Dinu Sararu sunt numele menționate în Raportul Comisiei Tismaneanu.

De altfel, numele lui Ion Iliescu figureaza la mai multe capitole ale documentului. Astfel, numele fostului șef al statului apare la categoria „vinovați de impunerea și perpetuarea unui sistem bazat pe faradelege”, precum și în capitolele care se refera la responsabilii menținerii la putere a regimului comunist.

La capitolul „Îndoctrinarea populației”, Ion Iliescu este nominalizat alaturi de Mihai Roller, Paul Niculescu-Mizil, Walter Roman, Silviu Brucan și alții.

Printre cei cu funcții de vârf în propaganda comunista sunt citați, printre alții, Paul Niculescu-Mizil, Leonte Rautu, Eugen Florescu și Ion Iliescu. Raportul prezinta, la final, biografiile liderilor comuniști importanți, printre care și Ion Iliescu.

Un capitol al raportului este dedicat lumii culturale din perioada comunista. Sunt prezentați exponenții protocronismului: Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Zamfirescu, Ion Dodu Balan, Dinu Sararu, Adrian Paunescu, Ilie Badescu, Mihai Ungheanu, Nicolae Dan Fruntelata, Arthur Silvestri și Ilie Purcaru. Revista „Saptamâna”, condusa de Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor, este caracterizata ca „principala tribuna de manifestare a pseudonaționalismului manipulator al perioadei ceaușismului târziu”. Raportul îi nominalizeaza pe „poeții de curte ai regimului comunist”: Corneliu Vadim Tudor și Adrian Paunescu.

Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a reacționat vehement fața de raportul Tismaneanu, apreciind ca, daca Traian Basescu va citi în Parlament acest raport „de un ridicol greu de imaginat, care abunda în greșeli culturale și istorice și provoaca râsul”, atunci șeful statului „se va face de râs”. De asemenea, el a avertizat ca parlamentarii PRM vor veni pregatiți la ședința din Parlament, vor avea câte un tirbușon în mâna și, în timp ce Basescu va citi raportul lui Tismaneanu, îi vor striga șefului statului „Hoțule!”, „Bețivule!”, pentru a nu se auzi ce spune acesta de la tribuna.

Ion Iliescu nu s-a pronunțat în legatura cu conținutul raportului, însa membri marcanți ai PSD, precum Valer Dorneanu și Ilie Sârbu au ținut sa-i ia apararea președintelui de onoare al partidului. Sârbu a calificat drept o mojicie ceea ce i se întâmpla lui Iliescu, în timp ce Dorneanu a ținut sa sublinieze ca „Iliescu a fost cel care a rasturnat comunismul, nu cel care l-a propovaduit”.

Vicepreședintele PSD Victor Ponta a calificat raportul drept un „pretext” pentru noi batalii politice și manipulari, fiind o „încercare eșuata” de a spune adevarul despre perioada comunista.

„Poziția PSD este foarte clara în aceasta privința. Consideram ca, în România, la 17 ani de la caderea comunismului, avem dreptul sa aflam adevarul despre comunism și despre cei responsabili. Avem însa dreptul sa respingem un raport facut de o singura parte, de partea reprezentata de Cotroceni”, a precizat Ponta.

El a adus în favoarea poziției sale argumentul ca din comisia care a elaborat acest raport nu ar fi facut parte nici un istoric recunoscut la nivelul întregii societați românești, care sa dea asigurari ca obiectul raportului consta în aflarea adevarului despre comunism.

„De fapt, toți suntem niște comuniști, mai puțin Traian Basescu, care era la Anvers. Eu știu ca istoria o scriu învingatorii, dar nu știu daca Traian Basescu este un învingator”, a adaugat Ponta.

Întrebat daca PSD ia în calcul boicotarea ședinței comune a Parlamentului în care va fi prezentat acest raport, daca va considera ca este tendențios, Ponta a precizat: „Ne vom spune punctul de vedere și vom duce batalia parlamentara, conform Constituției”.

Un senator PSD a anunțat ca va propune grupurilor parlamentare social-democrate sa se retraga din plenul Parlamentului la prezentarea documentului.

Vicepreședintele PC, Daniela Popa, a anunțat, duminica, intenția conservatorilor de a se retrage de la dezbaterea raportului Tismaneanu din plenul Parlamentului, în cazul în care vor avea loc „huiduieli” sau alte „manifestari rebele”.

„Am aflat ca unele grupuri parlamentare vor huidui, vor fluiera, ca vor exista manifestari care nu fac cinste Parlamentului României. (Â…). De aceea, declaram ca, în cazul în care se petrec asemenea manifestari, grupurile parlamentare ale PC se vor retrage din sala”, a declarat Daniela Popa.

Vicepreședintele conservator a precizat ca „Parlamentul României nu trebuie sa fie o scena de manifestari rebele, ci un exemplu de acțiune, acum când, la 1 ianuarie 2007 aderam la marea familie europeana”.

„Nu suntem solidari cu astfel de manifestari rebele în Parlamentul României”, a aratat Daniela Popa, precizând ca neparticiparea parlamentarilor PC la dezbaterea raportului Tismaneanu nu reprezinta un „boicot, pentru ca nu este vorba de un vot, ci de o audiere”.

Popa a afirmat ca raportul Tismaneanu este „un simplu exercițiu de imagine”, care denota „superficialitate și lipsa de profesionalism”, deoarece „este practic, imposibil ca, într-un interval de câteva luni, sa se realizeze un raport real”.

Președintele PIN Cozmin Gușa a calificat raportul Tismaneanu drept „un spectacol de sunet și lumina”, care ar fi putut sa fie eficient „daca deconspirarea ar fi fost chiar un fapt și daca ar fi fost o completare dupa adoptarea Legii lustrației și a Legii anti-nomenclatura”. Ca raspuns la acest document, Gușa a anunțat ca va înființa o comisie care se va ocupa de studierea „loviturii de stat din decembrie 1989”.

Senatorul liberal Puiu Hașotti a apreciat raportul Tismaneanu ca fiind „o chestiune formala” și a afirmat ca PNL a condamnat comunismul și Securitatea imediat dupa Revoluția din 1989.

„PNL a condamnat comunismul și Securitatea înca de la reintrarea sa în legalitate, dupa Revoluție. Nu au fost comuniști sau securiști buni și rai, securitate patriotica și antipatriotica. Comisia Tismaneanu nu face decât sa adauge un raport de 660 pagini la cele 1.000 volume și peste 10.000 studii publicate care condamna comunismul și Securitatea”, a declarat duminica, la Constanța, vicepreședintele PNL.

Puiu Hașotti a recunoscut o singura calitate a raportului întocmit de Comisia prezidențiala pentru analiza dictaturii comuniste.

„Este important doar pentru ca propune modificarea Legii arhivelor în sensul deschiderii în totalitate a arhivelor, care ar fi benefica pentru cunoașterea trecutului și adevarului istoric și pentru care trebuie sa existe voința politica”, a precizat senatorul liberal.

Hașotti a mai afirmat ca o declarație a președintelui Traian Basescu de condamnare a comunismului și Securitații ar fi „corecta, utila, dar totuși formala”.

Mediafax