Basescu promite bani pentru africanii care studiaza la noi

De: Dragos Tanase / 09.12.2007, 12:22
Basescu promite bani pentru africanii care studiaza la noi
Traian Basescu a declarat ca tara noastra va da bani pentru africanii care studiaza sau isi finalizeaza doctoratele in Romania.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, dupa prima zi de lucru a Summit-ului UE-Africa, de la Lisabona, ca tara noastra s-a angajat ca va acorda asistenta financiara de un milion de euro, anul viitor, pentru studentii africani care studiaza sau isi finalizeaza doctoratele in Romania.

„Ne-am asumat responsabilitatea de a furniza resursa financiara pentru a relua programele prin care tineri africani studiau sau isi sustineau doctorate in Romania”, a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa organizate la finalul primei zile a lucrarilor Summit-ului UEAfrica, organizat la Lisabona.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca, daca anul acesta, Romania are 35 astfel de burse pentru statele africane, iar la anul, aceasta alocatie va fi de un milion de euro, ceea ce inseamna 120 de burse, precizand ca, progresiv, aceasta asistenta pentru educatie acordata statelor africane va creste.

Seful statului a tinut sa precizeze ca asistenta financiara pe care o acorda Romania tarilor africane face parte din obligatiile pe care tara noastra si le-a asumat, in calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

„As vrea sa fac precizarea, exact pentru a nu face pe unii sa fie revoltati ca luam de la gura poporului si dam africanilor, ca prin statutul nostru de stat membru UE, avem obligatia sa furnizam asistenta. Este o obligatie pe care ne-am asumat-o, noi fiind mari beneficiari de asistenta din partea altor state din afara UE, cum ar fi Norvegia, si este o mare diferenta intre un milion de euro si 98 de milioane, cat primim noi de la Norvegia”, a explicat Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca Romania incepe sa isi faca datoria de stat membru al UE, de a acorda asistenta tarilor in curs de dezvoltare, pana acum, asistenta noastra indreptandu-se catre Est, respectiv catre Republica Moldova si Georgia, in valoare de 5 milioane de euro.