Bătăile inimii tale sunt parola acestei brățări (Video)

De: Gabriela Voicu / 04.09.2013, 16:15
Bătăile inimii tale sunt parola acestei brățări (Video)
În scurt timp am putea evita efortul de a memora numeroase parole diferite, urmând ca o simplă brățară să le ia locul.

Fiecare bătaie a inimii umane formează 5 „văi și dealuri”, cunoscute drept complexul PQRST. Forma acestui tipar este afectată de mai multe variabile, precum dimensiunile inimii, forma sa și amplasarea sa în corp. Cardiologii știu încă din 1964 că, din acest motiv, bătăile inimii fiecărei persoane sunt unice. De aceea, cercetătorii din întreaga lume încearcă să folosească această informație pentru a produce un sistem biometric util. Acum, o echipă de cercetători pare să fi reușit.

Foteini Agrafioti de la Universitatea Toronto și colegii săi au brevetat un sistem care măsoară constant tiparul PQRST al unei persoane, confirmă că acesta corespunde cu tiparul utilizatorului înregistrat, și poate astfel să confirme către diferite dispozitive că utilizatorul este cine pretinde că este. Oamenii de știință vor lansa un produs pe piață în luna iunie prin compania Bionym.

O brățară numita Nymi va confrima identitatea utilizatorului via o electrocardiograma: brățara are senzori care monitorizează bătăile inimii și poate face autentificarea pe o serie de dispozitive, de la iPad-uri la mașini. Dezvoltatorii de la Bionym, o companie cu sediul în Toronto, spune că punctele maxime și minime ale bătăilor inimii unui individ sunt mai greu de imitat decât trăsăturile externe ale sistemului biometric, cum ar fi amprentele și recunoașterea facială.

Nymi, care dialoghează cu alte aparate prin Bluetooth, ar putea fi folosită de proprietar în loc de parolă pentru a avea acces la computerele sale. De asemenea, ar putea activa un automobil și chiar verifica, în locul unui PIN, tranzacțiile financiare.

Brățări Nymi

Accesarea dispozitivului este simplă: utilizatorul atinge brățara câteva secunde și Nymi face conexiunea, recunoscând apoi numai acea „semnătură”. Când brățara este îndepărtată, dispozitivele conectate se blochează automat.

Karl Martin, unul dintre fondatorii companiei Bionym, a precizat că un puls ridicat nu schimbă forma ECG-ului, ci doar frecvența sa. Forma nu se schimbă nici pe măsură ce îmbătrânim.

Precomenzile pentru Nymi pot fi făcute începând de azi, 4 septembrie 2013. Prețul de lansare este de 79 de dolari și se așteaptă să rămână sub 100 de dolari. Primele ediții vor funcționa pe dispozitivele cu iOS, Android, Windows și Mas OS X.