Bateria din jeleu: mai ieftina, mai sigura, mai mica, mai puternica

Apropo.ro / 13.09.2011, 11:19
Bateria din jeleu: mai ieftina, mai sigura, mai mica, mai puternica
Un nou jeleu polimer ar putea reprezenta pasul urmator in evolutia bateriilor cu Litiu.

Jeleul inlocuieste lichidul electrolit volatil care este folosit momentan in productia bateriilor cu Litiu.

Cercetatori ai Universitatii din Leeds, Marea Britanie, spera ca descoperirea lor sa duca la dispozitive mult mai sigure si care sa ocupe un spatiu cat mai mic.

Odata ajunsa pe piata, bateria pe baza de jeleu ar putea permite constructia unor laptop-uri mult mai usoare si mai subtiri sau chiar ar putea fi folosita in industria auto, in special in categoria motoarelor electrice.

In 2006 compania Dell a rechemat in fabrica aproximativ 1 milion de baterii de laptop din cauza unui pericol de a se incinge pana la punctul de topire. Dell a inlocuit la acel moment bateriile cu unele mult mai mari care foloseau electrozi cu performante scazute.

Noua descoperire ar putea preveni „fuga termica” unde bateriile pot atinge temperaturi foarte mari pana in punctul in care pot lua foc.

Cei de la Universitatea din Leeds spun ca bateria lor va costa cu 10-20% mai putin si este mult mai sigura pentru utilizator, ba chiar are o capacitate mult mai mare decat cele conventionale, existente pe piata.

„Gelul din polimer pare a fi un film solid insa contine aproximativ 70% lichid electrolit”, explica seful proiectului, profesorul Ian Ward, si poate avea orice forma sau dimensiune ceea ce va permite o pozitionare personalizata a bateriei in gadget-urile noastre de zi cu zi.