Bauturile dietetice pot dubla riscurile de creștere în greutate

Apropo.ro / 17.08.2006, 14:00
Bauturile dietetice pot dubla riscurile de creștere în greutate
Anul trecut, în 2005, o echipa de cercetatori de la Centrul de Științe ale Sanatații din cadrul Universitații Texas din San Antonio, cu Sharon P. Fowler conducator de echipa, a finalizat un studiu amplu despre efectele bauturilor dietetice asupra greutații

Anul trecut, în 2005, o echipa de cercetatori de la Centrul de Științe ale Sanatații din cadrul Universitații Texas din San Antonio, cu Sharon P. Fowler conducator de echipa, a finalizat un studiu amplu despre efectele bauturilor dietetice asupra greutații corporale. Studiile indica creșterea riscului de îngrașare cu 41 % la persoanele care consuma cel puțin o doza de bautura dietetica pe zi.

Studiul a durat opt ani și a fost efectuat pe 1550 de americani caucazieni și hispanici cu vârsta cuprinsa între 25 și 64 de ani. Dintre aceștia, cei 662 de participanți, care în momentul începerii experimentului aveau o greutate normala, aproape o treime au devenit supraponderali sau obezi pâna la finalul studiului.

Pentru persoanele care consuma cu regularitate bauturi carbogazoase cu adaos de zahar, riscul de a deveni supraponderal sau obez a fost cu 26% mai mare pentru aceia care consumau o jumatate de doza zilnic; cu 30,4% mai mare pentru persoanele care consumau între o jumatate de doza și o doza zilnic; cu 32,8% mai mare pentru aceia care consumau între o doza (0.33 ml) și doua zilnic și cu 47,2% mai mare pentru persoanele care consumau mai mult de 2 doze zilnic.

Pentru persoanele care consuma cu regularitate bauturi carbogazoase dietetice, riscul de a deveni supraponderal sau obez a fost cu 36,5% mai mare pentru aceia care consumau o jumatate de doza zilnic; cu 37,5% mai mare pentru persoanele care consumau între o jumatate de doza și o doza zilnic; cu 54,5% mai mare pentru aceia care consumau între o doza și doua zilnic și cu 57,1% mai mare pentru persoanele care consumau mai mult de 2 doze zilnic.

Pentru fiecare doza de bautura dietetica consumata zilnic, riscul unei persoane de a deveni supraponderala crește cu 41%.

Explicația științifica a venit tot din partea echipei conduse de Sharon Fowler și anume ca bauturile dietetice nu pot fi blamate pentru creșterea în greutate însa exista o gama variata de factori care au un rol important în acest sens.

De exemplu, o persoana care consuma bauturi dietetice la o masa considera ca este acceptabil sa compenseze numarul redus de calorii al bauturii cu o mâncare bogata în calorii. În timp ce papilele gustative sunt satisfacute temporar de gustul bauturilor dietetice, creierul nu este așa de ușor de înșelat și acesta înca tânjește pentru energia obținuta din calorii.

Studiile au aratat ca bauturile dietetice cu îndulcitori artificiali stimuleaza apetitul ceea ce conduce la consumul de alimente chiar când nu va este foame, finalitate care combate scopul bauturilor dietetice, de a fi un aliat în viața de zi cu zi și în menținerea unei greutați corporale în parametri normali.

Pentru a înțelege mai bine efectele consumului de bauturi carbogazoase dietetice, puteți cere sfatul medicilor parteneri în campania ReductoStart, care ofera o consultație de specialitate gratuita tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos.