Baza de date internationala privind infractorii

Apropo.ro / 15.01.2008, 09:45
Baza de date internationala privind infractorii
Politia britanica si FBI intentioneaza sa infiinteze o baza internationala comuna pentru capturarea infractorilor si teroristilor.

Politia britanica si FBI intentioneaza sa infiinteze o baza internationala comuna pentru capturarea infractorilor si teroristilor, in cadrul careia vor face cel mai probabil schimb de informatii precum masuratori biometrice, si scanarea amprentelor si retinei, scrie The Guardian, in editia online.

Programul initiat de Statele Unite, denumit "Server in cer", va presupune o colaborare intre fortele de politie dincolo de luarea de amprente. Aliatii in razboiul impotriva terorismului, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Canada si Noua Zeelanda au format un grup de lucru, Consortiul International pentru Informatii, pentru a pune la cale strategia.

In cadrul retelei vor fi schimbate informatii precum masuratori biometrice, scanarea retinei sau a amprentelor si alte informatii personale. Persoanele date in urmarire generale vor fi cuprinse intr-o sectiune speciala. Baza de date ar putea cuprinde detalii referitoare la milioane de infractori si suspecti.

FBI-ul este interesat de aceasta initiativa internationala de securitate. Ministerul britanic de Interne si politia din Londra au confirmat ca sunt la curent cu acest demers.

Grupurile pentru drepturile omului sunt ingrijorate de accesul agentiilor straine la bazele de date britanice. Exista si temeri referitoare la securitate, in special dupa pierderea datelor in Marea Britanie.