BCE mentine ratele dobanzilor

Apropo.ro / 03.01.2002, 18:39
BCE mentine ratele dobanzilor
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mențina neschimbate ratele dobînzilor, președintele instituției, Wim Duisenberg, considerînd nivelul actual de 3,25% drept cel mai potrivit din perspectiva pastrarii sub control a prețurilor, fara a afecta procesul de


Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mențina neschimbate ratele dobînzilor, președintele instituției, Wim Duisenberg, considerînd nivelul actual de 3,25% drept cel mai potrivit din perspectiva pastrarii sub control a prețurilor, fara a afecta procesul de redresare a economiei zonei euro, transmite Reuters.

Președintele bancii a mai aratat ca este încrezator în privința reluarii creșterii economice în cele 12 state incluse în Uniunea Monetara Europeana pe parcursul primei jumatați a acestui an. „Cred ca am atins deja cel mai scazut nivel posibil”, a afirmat Duisenberg.

Decizia BCE de a menține ratele dobînzilor era în mare masura așteptata de analiștii europeni. „Banca Centrala Europeana și-a exprimat poziția într-un mod atît de clar încît nu ne puteam aștepta la altceva”, a declarat Michael Schubert, economist al Commerzbank.

În schimb, o parte a analiștilor preconizeaza o intervenție a bancii asupra dobînzilor în cadrul reuniunii din luna februarie. „Este posibil ca inflația sa înceapa în curînd sa scada, ceea ce va necesita o reducere a dobînzilor”, a adaugat analistul Commerzbank.

Sursa: Mediafax

Tags: