BCR in EstEuropa

Apropo.ro / 31.05.2006, 09:50
BCR in EstEuropa
Cel mai nou membru al clubului bancherilor de top din Romania e un austriac, Manfred Wimmer - omul care a negociat cumpararea BCR pentru 3,75 mld. euro. Se va ocupa, facand naveta intre Viena si Bucuresti, si de integrarea BCR in grupul austriac Erste. Primul lucru pe care-l are

Cel mai nou membru al clubului bancherilor de top din Romania e un austriac, Manfred Wimmer – omul care a negociat cumpararea BCR pentru 3,75 mld. euro. Se va ocupa, facand naveta intre Viena si Bucuresti, si de integrarea BCR in grupul austriac Erste. Primul lucru pe care-l are acum de bifat e plata actiunilor si preluarea controlului pana la sfarsitul lui iunie – „hopefully”, spune el cu un usor accent german. Dupa aceea abia va putea schimba statutul de observator cu cel de strateg al integrarii bancii romanesti in grupul Erste. Wimmer are, fara indoiala, un plan gata facut pentru BCR. Care sunt punctele lui cheie?

Lui Manfred Wimmer – a carui cariera la Erste incepe in 1998 si se suprapune peste spectaculoasa extindere a bancii austriece de economii in estul Europei – ii place sa vorbeasca despre ziua de decembrie in care Erste a castigat in fata portughezilor de la Millennium. „A fost cel mai palpitant moment din viata mea, stiti… pentru ca rezultatul a fost produs de o masina, de un computer”, povesteste, referindu-se la momentul in care si el, si reprezentantul portughezilor, au introdus pe rand intr-un computer de la sediul AVAS sumele oferite pentru BCR. Au urmat 10 minute de asteptare incordata. Reprezentantul AVAS a verificat documentele si a introdus, in acelasi computer, un cod PIN.

„Si computerul a dat rezultatul, iar eu si reprezentantul portughezilor am fost chemati in fata ecranului si… ne-am uitat… si era o mica zona rosie pe care scria: Erste Bank.” In incapere se lasase tacerea, isi aminteste Wimmer. „Asa ca mi-am zis: «OK, ai face bine sa te uiti si a doua oara, si a treia oara, pentru ca ar putea fi o greseala…». Toata lumea statea in picioare si se uita la noi, fara sa faca nimic, asa ca la un moment dat mi-am zis ca macar eu sa le spun oamenilor mei ca am invins…” Lucrurile s-au precipitat din acel moment si cineva – nu-si aminteste cine – i-a spus sa mearga in camera alaturata, la locul care-i fusese rezervat. Erau acolo „cincizeci de jurnalisti si televiziune”, comisia de privatizare a intrat prima. „Si asta a fost totul. Am dat piept cu presa.”

Wimmer e fara indoiala sincer cand spune ca acea zi petrecuta la sediul AVAS a fost cel mai palpitant moment din viata lui: Erste a mai cumparat banci in regiune – Romania e cea de-a sasea tara in afara Austriei in care grupul a facut achizitii -, dar nici o banca preluata n-a fost atat de mare si nici atat de scumpa. De fapt, Erste a dat pe BCR cu peste un miliard de euro mai mult decat a dat pe toate bancile pe care le-a cumparat la un loc, detinand si recordul celei mai mari tranzactii de piata serviciilor financiare din Europa Centrala si de Est.

Ioana URSU
Business Magazin

Tags: