BCR scumpeste creditele in euro si in lei

Apropo.ro / 22.01.2008, 09:50
BCR scumpeste creditele in euro si in lei
BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, a majorat incepand de ieri toate dobanzile la credite pentru clientii de retail.

BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, a majorat incepand de ieri toate dobanzile la credite pentru clientii de retail si la lei, si la euro, costul imprumuturilor acordate urcand cu jumatate de punct procentual.

Din februarie urmeaza sa creasca si bonificatiile pentru economii, cu pana la 0,8 puncte.

Se scumpesc automat si ratele creditelor in euro si in lei aflate deja in sold, si cele acordate incepand cu 21 ianuarie. Exceptie fac deocamdata creditele cu dobanda revizuibila semestrial, costul acestora urmand a fi majorat la 31 martie. De asemenea, BCR a anuntat ca mentine, deocamdata, nivelul dobanzii aferente creditelor in euro cu dobanda fixa in prima perioada de creditare.

Banca acorda credite ipotecare in euro cu dobanda fixa pe unu sau doi ani.

"Banca trebuie sa isi ajusteze dobanda la creditele in euro si in lei pentru a-si asigura o politica echilibrata de creditare si risc de credit. Majorarea dobanzilor la credite se inscrie, de altfel, in tendinta generala a pietei", a declarat Dorin Cojocaru, directorul executiv al Directiei Credite Retail din BCR.

La creditele ipotecare Camin BCR, noile dobanzi variabile urca pana la 13,5% pe an in lei, respectiv la 9,6% pe an in euro, in timp ce la creditele de consum MaxiCredit dobanzile ajung la 12% pe an in lei, respectiv 10,1% in euro.

Valul de scumpire a creditelor ar putea continua saptamana aceasta cu un anunt similar din partea BRD-SocGen. "Si noi vom face probabil modificari de dobanzi in viitorul apropiat. Au avut deja loc discutii si am putea anunta noi dobanzi saptamana aceasta", a declarat pentru ZF Sorin Popa, director general adjunct al BRD, responsabil cu retailul.