Belarus: Comertul online se va face numai pe site-urile nationale

Apropo.ro / 04.01.2012, 11:07
Belarus: Comertul online se va face numai pe site-urile nationale
Incepand cu 6 ianuarie, o noua lege va restrange, pentru cetatenii si rezidentii din Belarus, accesul si tranzactiile comerciale pe site-urile web straine.

Fosta republica sovietica, Belarusul face parte din lista „tarilor puse sub supraveghere” de organizatia Reporteri fara Frontiere, pentru cenzura pe care o exercita in privinta Internetului. Noua lege, publicata pe 21 decembrie, obliga toate firmele si toate persoanele inscrise ca antreprenori in Belarus sa utilizeze nume de domenii de Internet nationale pentru a-si oferi serviciile online a-si vinde produsele sau pentru a oferi mesagerie electronica.

„Solicitarile co­merciale provenind din Belarus nu pot fi trimise prin Internet daca furnizorul utilizeaza serviciile online si­tuate in exteriorul tarii”, a declarat Peter Rudik, autorul legii. „Autoritatile fiscale, in colaborare cu politia si serviciile secrete, sunt autorizate sa initieze, sa ancheteze si sa urmareasca acest gen de incalcari„, a spus Rudik.

Potrivit acestei legi, tranzactiile din Belarus cu site-ul unei companii straine prezente pe Internet, cum ar fi Amazon, de exemplu, vor deveni ilegale.

Legea pune in practica decretul 60 din februarie 2010, care obliga furnizorii de servicii de Internet sa se inregistreze oficial, sa furnizeze detalii tehnice despre re­telele lor din interiorul tarii, despre sis­temele si resursele lor si sa identifi­ce toate materialele, computerele si te­lefoanele mobile in special, utilizate pentru conectarea la Internet.