Belu: Prioritațile anului 2007 sunt calificarile la JO din China

Apropo.ro / 29.12.2006, 09:56
Belu: Prioritațile anului 2007 sunt calificarile la JO din China
Noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Belu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca prioritațile instituției pe care o va conduce, începând cu 3 ianuarie, vor fi calificarile la Jocurile Olimpice din China.


Noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Octavian Belu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca prioritațile instituției pe care o va conduce, începând cu 3 ianuarie, vor fi calificarile la Jocurile Olimpice din China.

„Așteptam de câteva zile anunțul oficial, iar astazi mi s-a comunicat ca, la 3 ianuarie, va aparea decizia de numire în Monitorul Oficial, astfel încât atunci va fi prima mea zi de munca în noua funcție. Vor mai fi câteva proceduri de predari de documente și gestiune, dar și preluare de la ANS, dupa care, sper ca în termen cât mai scurt, sa intram în activitatea normala, astfel încât federațiile sportive sa cunoasca programele pe 2007, cel mai târziu la finalul lunii ianuarie”, a declarat Octavian Belu.

Noul președinte al ANS, care îl înlocuiește pe demisionarul Florian Gheorghe, a precizat ca pe lista de prioritați pentru anul 2007 se afla calificarile sportivilor români la Jocurile Olimpice din China.

„Anul 2007 este an preolimpic. De aceea, ne vom concentra pe calificarile la JO din China, dar și pe marile competiții europene și mondiale. De asemenea, sper ca jocurile sportive sa ne produca o bucurie, mai ales polo și handbal feminin, și sa obțina și ele o calificare meritata la Jocurile Olimpice, și, de ce nu, și celelalte jocuri. Pentru ca trebuie sa avem în vedere și urmatoarea ediție a Olimpiadei, din 2012, iar pentru asta înca de pe acum trebuie sa formam juniori de perspectiva”, a afirmat Belu.

El este de parere ca încet-încet societatea româneasca trebuie sa renunțe la motivații ale rezultatelor slabe de genul „lipsa infrastructurii și schimbarea mentalitații”. „Putem face în așa fel încât sa dispara motivațiile la obținerea rezultatelor slabe de genul lipsa infrastructurii sau schimbarea mentalitații. Pot aminti faptul ca sportul românesc a trecut prin perioade în care au fost rezultate excelente, iar infrastructura era chiar mai proasta decât acum. Sper sa nu ajungem la tipicele paradoxuri românești, în care vom avea infrastructura buna, dar rezultate slabe sau inexistente”, a spus președintele ANS.

Octavian Belu a mai precizat ca nu are în plan sa formeze o noua echipa cu care va lucra la ANS. „Merg la ANS fara prejudecați, cu încredere ca oamenii de acolo și conducatorii de federații știu ce înseamna disciplina, rigoarea și respectul, caz în care îi voi considera colaboratorii mei. De asemenea, cred ca pentru viitor nu sunt suficiente rezultatele și tradiția sportului românesc, ci ca e momentul sa facem ceva pentru ca sportul sa obțina un minister al sau. În colaborare directa cu COSR, MEC și alte instituții ale statului, putem face strategii de valoare pentru viitorul sportului românesc”, a declarat conducatorul Agenției Naționale pentru Sport.

Belu a mai afirmat ca funcția de consilier de stat pe probleme de sport, în care s-a aflat pâna în prezent, nu va fi ocupata de nimeni, la Cotroceni urmând a continua activitatea doar Mariana Bitang. „Am început multe proiecte, astfel ca Mariana Bitang va ramâne sa le continue, iar eu voi încerca sa-mi pun experiența în slujba sportului de la Agenția Naționala pentru Sport”, a încheiat Octavian Belu.

La începutul lunii aprilie 1981, antrenorul Octavian Belu sosea la Deva, la lotul olimpic feminin de gimnastica, fiind cooptat în colectivul tehnic dupa plecarea în SUA a lui Bela Karolyi.

Timp de 9 ani, pâna în 1990, Octavian Belu a lucrat în colectivul condus de antrenorul Adrian Goreac, specialitatea sa fiind solul. Apoi, în 1990, a fost numit antrenor-coordonator al lotului feminin al României, din 1993 alaturându-i-se și Mariana Bitang. Totalul medaliilor obținute de lotul olimpic feminin de gimnastica în perioada în care Octavian Belu a fost antrenor este de 278, la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, dintre acestea 108 fiind de aur, 81 de argint și 87 de bronz.

Belu a parasit lotul olimpic feminin de gimnastica, împreuna cu Mariana Bitang, la finalul lunii august 2005, cei doi acceptând dupa cinci luni funcțiile de consilieri de stat pe probleme de sport. Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat, joi, decizia de numire a fostului antrenor de gimnastica Octavian Belu în funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport.

Mediafax