Ben Laden: America este slaba, în pofida puterii sale aparente

Apropo.ro / 08.09.2007, 15:25
Ben Laden: America este slaba, în pofida puterii sale aparente
Liderul al-Qaida, Osama ben Laden, a aparut, pentru prima data în ultimii trei ani, într-o înregistrare video difuzata vineri seara de canalul de televiziune qatariot Al-Jazeera și a carei autentificare este înca în curs de desfașurare, afirmând ca "America este slaba, în pofida

Liderul al-Qaida, Osama ben Laden, a aparut, pentru prima data în ultimii trei ani, într-o înregistrare video difuzata vineri seara de canalul de televiziune qatariot Al-Jazeera și a carei autentificare este înca în curs de desfașurare, afirmând ca „America este slaba, în pofida puterii sale aparente”, relateaza AFP.

Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat vineri seara un scurt fragment din înregistrarea atribuita liderului Al-Qaida.

„Deși America are cea mai mare putere economica și deține cel mai mare și cel mai sofisticat arsenal militar (…), 19 tineri au reușit, cu vrerea lui Dumnezeu, sa devieze busola sa”, afirma ben Laden, facând referire la atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, comise de 19 extremiști islamiști, dintre care 15 saudiți, și revendicate de al-Qaida.

Ben Laden, care li se adreseaza americanilor pe tema „razboiului care ne opune” și a „implicațiilor asupra noastra și asupra voastra”, adauga ca „referirile la mujahedini fac deja parte integranta din discursul liderului vostru”.

Un înalt oficial al administrației de la Washington a declarat ca Guvernul american se afla în posesia unei copii video a mesajului lui ben Laden, care este analizata de experți.

Presa americana relatase ca înregistrarea – a carei difuzare iminenta fusese anunțata deja de site-urile islamiste – include elemente care sugereaza ca a fost realizata recent, dar nu și amenințari clare. Presa americana a adaugat ca ben Laden afirma, în mesajul adresat poporului american, ca intenționeaza sa intensifice lupta pentru a pune capat razboiului din Irak. Înregistrarea dureaza 30 de minute și nu conține amenințari clare la adresa Statelor Unite.

Înregistrarea reprezinta primul mesaj al lui Osama ben Laden dupa cel din octombrie 2004, în care liderul al-Qaida amenința cu lansarea unor noi atacuri împotriva Statelor Unite, cu numai câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale.

Cu câteva zile înaintea împlinirii a șase ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, doua centre americane specializate în urmarirea site-urilor Internet islamiste anunțasera difuzarea iminenta a unei înregistrari video a lui ben Laden.

Osama ben Laden afirma ca președintele american, George W. Bush, repeta greșelile liderilor sovietici prin refuzul de a recunoaște pierderea înregistrata în Irak, relateaza Reuters, citând o transcriere americana a unei înregistrari a liderului al-Qaida.

„Cât de similara este poziția voastra cu poziția lor, cu aproximativ doua decenii în urma”, afirma ben Laden, referindu-se la operațiunile sovietice din Afganistan.

„Greșelile lui Brejnev sunt repetate de Bush, care – când a fost întrebat despre data retragerii forțelor din Irak – a spus de fapt ca retragerea nu va avea loc în timpul sau ci, mai degraba, în timpul cui îi va succeda. Iar semnificația acestor cuvinte nu este ascunsa”, adauga liderul al-Qaida.

Ben Laden a mai spus ca democrații americani nu au reușit sa opreasca razboiul din Irak deoarece corporațiile puterii domnesc în Statele Unite.

„Astfel încât, în raspunsul la întrebarea despre cauzele eșecului democraților de a opri razboiul, eu spun: sunt aceleași motive care au dus la eșecul președintelui (John F.) Kennedy de a opri razboiul din Vietnam. Cei care au puterea și influența reale sunt cei cu cel mai mare capital”, a spus ben Laden.

„Și, cum sistemul democratic permite marilor corporații sa susțina candidați, fie ei prezidențiali sau pentru Congres, nu trebuie sa fie nici un motiv de uimire – și nici nu este vreunul – pentru eșecul democraților de a opri razboiul”, a adaugat el.

Ben Laden face referiri și la președintele francez, Nicolas Sarkozy, și la noul premier britanic Gordon Brown, acestea reprezentând un potențial semnal pentru serviciile de informații ca înregistrarea a fost realizata recent.