Beneficiile ceaiului verde

Apropo.ro / 31.05.2006, 15:52
Beneficiile ceaiului verde
Istoria ceaiului verde are la baza mituri, legende orientale. Din aceste povești ne putem da seama de calitațile ceaiului, pentru ca povestea explica contextul în care se putea descoperi aceasta planta, panaceu natural, ce nevoi și satisfacții putea sa ofere.

Istoria ceaiului verde are la baza mituri, legende orientale. Din aceste povești ne putem da seama de calitațile ceaiului, pentru ca povestea explica contextul în care se putea descoperi aceasta planta, panaceu natural, ce nevoi și satisfacții putea sa ofere.

Chinezii, care au descoperit planta din care se face ceaiul, au vazut mai întli în ea un remediu natural. Legenda spune ca în anul 2737 î.d.Ch., împaratul Shen Nung a descoperit întâmplator proprietațile ceaiului. Într-o zi, pe când se odihnea sub un arbore de ceai salbatic, câteva frunze au cazut în vasul cu apa ce fierbea pe foc, iar bautura astfel creata s-a dovedit a nu avea doar un gust foarte placut, ci a fi și energizanta și racoritoare.

Shen Nung sau „Doctorul Divin” este un personaj mitologic, al doilea împarat al Chinei și lui i se datoreaza cunoașterea plantelor medicinale și a proprietaților lor; predecesorul sau oferise oamenilor focul, iar al treilea împarat va releva taina fericirii prin descoperirea secretelor astronomiei.

Chinezii numeau ceaiul „elixir al vieții” și apare menționat în documente înca din secolul al III-lea î.d.Ch. Era recomandat pentru a crește nivelul de concentrare și atenția, dar se folosea și pentru a combate starile depresive.

Calugarul japonez Eisai, caruia i se datoreaza introducerea cultivarii ceaiului în Japonia, scria în 1211: „Ceaiul este un medicament miraculos pentru menținerea sanatații. Ceaiul are extraordinara capacitate de a prelungi viața. Oricine va cultiva ceai, lunga viața va avea.”

În ziua de azi cercetarile științifice atesta proprietațile deosebite ale ceaiului verde, proprietați pe care le gasim și în noul Lipton Ice Tea Green, fara conservanți, fara coloranți, cu antioxidanți. Ceaiului verde îi sunt recunoscute calitațile antioxidante și s-a descoperit ca polifenolii ce îi conține sunt antioxidanți de 20 de ori mai puternici decât vitamina E.

De asemenea, ceaiul negru contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv, ajuta la reducerea tartrului și previne afecțiunile dentare, protejeaza împotriva unor afecțiuni cancerigene, scade nivelul colesterolului și contribuie în general la menținerea unei stari bune de sanatate.

Pe lânga fluorul care protejeaza dinții și alte urme de elemente precum potasiul, magneziul, vitaminele A, B1 și B2, ceaiul mai conține trei componente foarte importante: uleiuri esențiale, cofeina și polifenoli.

Uleiurile esențiale confera ceaiului gustul și aroma specifica și ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sânge. Cofeina din ceai acționeaza ca stimulent ușor și, spre deosebire de cofeina din cafea, care își face efectul imediat, cofeina din ceai se elibereaza mai încet în organism, dar tocmai acest efect mai lent constituie un avantaj întrucât starea de bine, de revitalizare pe care cofeina o induce în organism se va prelungi cu mult fața de cea data de o cafea. De asemenea, acest tip de cofeina ajuta activarea metabolismului și a sistemului digestiv și contribuie la purificarea organismului de toxine. Tot astfel, stimuleaza circulația și previne afecțiunile cardio-vasculare.

Polifenolii (cunoscuți și sub denumirea de flavonide) ramân cel mai important ingredient al ceaiului; aceștia acționeaza ca antioxidanți ce previn sau ajuta la încetinirea efectelor radicalilor liberi, oxidanții care provoaca avarierea celulelor sau îmbatrânirea prematura.

În cazul cancerului la plamâni, colon, al sistemului digestiv, al pielii, la sân sau de prostata, antioxidanții din ceai par a reduce dimensiunile și ocurența unor astfel de tumori sau previn dezvoltarea lor.

De asemenea, cercetarile au aratat ca polifenolii din ceai contribuie la reducerea absorbției grasimii în sânge și prin urmare, la scaderea colesterolului, conducând astfel la reducerea greutații corporale.

Toate aceste beneficii se regasesc și în noul Lipton Ice Tea Green, cu extract de ceai verde, ice tea-ul care îți echilibreaza în mod natural mintea, corpul și sufletul. Cu un gust delicios și natural, fara conservanți, fara coloranți, bogat în antioxidanți naturali, noul Lipton Ice Tea Green este ice tea-ul cu extract de ceai verde care are grija de sanatatea noastra.