Beneficiile dușului bucal

De: ApropoTV.ro / 25.11.2022, 14:38
Beneficiile dușului bucal

Orice completare care contribuie la menținerea unei bune sănătăți orale este binevenită. Așa cum spun întotdeauna medicii stomatologi, igiena orală este baza fundamentală atunci când vine vorba de garantarea unei sănătăți orale optime. În rutina noastră zilnică de igienă, trebuie să evităm, pe cât posibil, formarea plăcii bacteriene pentru a ne menține dinții sănătoși, iar acesta este principalul obiectiv al irigatoarelor bucale. De aceea, stomatologii recomandă dușuri bucale pacienților pentru a-și completa rutina de igienă orală.

În următorul articol vom descoperi toate avantajele și beneficiile utilizării unui duș bucal ca o completare la periajul convențional.

Ce este un irigator bucal?

Deși până acum câțiva ani irigatorul bucal era întâlnit doar în cabinetele stomatologilor, în prezent este un aparat foarte comun, disponibil tuturor pentru uz casnic.

Irigatorul bucal este indicat pentru a completa curățarea gurii împreună cu periajul, iar funcționarea sa este foarte simplă, constând în aplicarea unui jet de apă presurizată pulsatorie pe dinți și gingii. Cu ajutorul apei sub presiune, este posibil să se ajungă în toate colțurile în care periuța de dinți sau ața dentară nu pot ajunge.

Ceea ce realizăm cu ajutorul irigatorului este îndepărtarea resturilor alimentare care se acumulează între dinți sau sub linia gingivală, precum și o îndepărtare mult mai amănunțită și completă a plăcii bacteriene.

Trebuie precizat că tehnica irigării orale nu înlocuiește periajul, fiind o completare, deoarece combinația celor două tehnici este cea care ne va ajuta să obținem o curățare mult mai profundă și, astfel, să prevenim apariția cariilor, să îmbunătățim sănătatea gingiilor, să reducem sângerările și inflamațiile.

Cine poate folosi un duș bucal?

Dușul bucal este un complement indicat pentru toată lumea, dar mai ales pentru acei pacienți cu nevoi speciale de sănătate orală, cum ar fi de exemplu:

– Persoane cu implanturi dentare, proteze fixe, fațete și/sau coroane dentare.

– Persoanele care urmează un tratament ortodontic, în special cu bracketuri fixe convenționale. Deși irigatorul bucal este recomandat pentru orice tratament ortodontic, acesta este foarte util pentru tratamentele ortodontice convenționale, deoarece ajută la îndepărtarea resturilor alimentare care rămân adesea între brackets.

– Este potrivit în special pentru diabetici, deoarece, din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge, persoanele cu diabet sunt mai predispuse la probleme cu dinții și gingiile. Prin urmare, este foarte important pentru ei să aibă grijă de dinții și gingiile lor.

– Persoanele cu boli parodontale, cum ar fi gingivita. În aceste cazuri, este necesară o igienă orală strictă pentru a preveni agravarea bolii și pierderea dinților.

Cum se utilizează irigatorul bucal?

 

Deși există diverse modele de irigatoare bucale pe piață, ca regulă generală, acestea sunt alcătuite din 3 părți: un rezervor de apă (care poate varia ca mărime), o pompă de irigare și o duză sau o canulă pentru a aplica apa sub presiune în mod pulsatoriu pe dinte și gingii.

Primul pas în utilizarea irigatorului este umplerea rezervorului cu apă normală de la robinet. Deși, în unele cazuri, în rezervorul irigatorului se poate adăuga puțină apă de gură împreună cu apa, cu condiția ca acest lucru să fie recomandat de medicul dentist.

Odată ce avem apa în rezervor, punem piesa de gură. În general, irigatoarele includ diferite tipuri de piesa bucală pentru diferite zone de curățare, existând chiar o piesă bucală specială pentru curățarea bracketurilor sau a limbii.

Odată ce duza este amplasată, se reglează presiunea apei, îndreptând duza spre chiuvetă.

Pentru a utiliza corect irigatorul, plasați duza în direcția liniei gingivale și înclinați-o la aproximativ 90 de grade. Așezați corpul spre chiuvetă și, menținând gura întredeschisă, activați jetul de apă.

Este recomandabil să începeți de la ultimii molari și să vă deplasați de-a lungul liniei gingivale, acordând o atenție deosebită zonelor interdentare pentru a îndepărta orice resturi alimentare.

Beneficiile irigatorului bucal

Irigatorul bucal are multiple beneficii asupra igienei orale, atâta timp cât un duș bucal este folosit împreună cu alte tehnici de curățare cu o periuță de dinți electrică sau manuală.

Pentru a menționa câteva dintre avantajele irigatorului:

– Este potrivit pentru toate tipurile de persoane.

– Oferă o senzație mai completă de curățenie și prospețime, evitând respirația urât mirositoare.

– Îndepărtează placa dentară din zonele greu accesibile, activează circulația gingivală și îmbunătățește sănătatea gingiilor, precum și reduce riscul de sângerare.

– Îmbunătățește curățarea pungilor parodontale la persoanele cu parodontită.

– Permite curățarea implanturilor dentare, a coroanelor, a fațetelor, a protezelor dentare și a aparatelor ortodontice fixe cu mai puțin efort.

– Împiedică formarea și acumularea plăcii bacteriene și a tartrului și previne formarea cariilor.