Benzina pentru computer

Apropo.ro / 08.04.2004, 12:07
Benzina pentru computer
Când conduci mașina și ramâi fara benzina, degeaba mai verifici bujiile, nu-i așa? Cam la fel se întâmpla și pe computer, când ai probleme cu alimentarea electrica. Este esențial ca instalația electrica de la care alimentezi computerul sa fie

Când conduci mașina și ramâi fara benzina, degeaba mai verifici bujiile, nu-i așa? Cam la fel se întâmpla și pe computer, când ai probleme cu alimentarea electrica. Este esențial ca instalația electrica de la care alimentezi computerul sa fie funcționala, stabila și în parametri.

Daca instalația electrica este defectuoasa, pot apare tot felul de probleme, de la simpla blocare sau resetare a computerului, pâna la refuzul lui de a porni. Iar daca ai și echipamente de telecomunicație, cum ar fi un modem extern de dialup sau de cablu, acestea sunt și mai sensibile la perturbațiile din rețeaua electrica.

O condiție de baza în folosirea oricarui gen de aparat electric este ca rețeaua electrica locala sa aiba o buna împamântare. Aceasta asigura scurgerea la pamânt a sarcinilor electrostatice și astfel protejeaza aparatura care ar putea fi serios afectata de acumularea de sarcini pe componentele sale. În absența unei împamântari funcționale, ai surpriza ca pui mâna pe computer și te curenteaza, sau ca apar întreruperi sporadice în comunicația pe diverse interfețe – de rețea, de modem etc. Folosirea unei prize defecte, în care se mișca ștecherul sau care „face flama” frecvent, reprezinta și un risc pentru orice aparatura, deoarece un scurt-circuit provocat într-o asemenea priza poate sa arda componente din aparatura.

Folosirea unui PC într-o instalație electrica unde exista și aparatura care introduce perturbații puternice în rețea (mașini și dispozitive electrice cu consum mare, sau care induc șocuri de tensiune în rețea) se poate dovedi dificila. Este adevarat ca un computer dispune de o protecție la asemenea șocuri, dar uneori ele pot fi suparatoare. Cu mulți ani în urma, aveam un computer de tip mai vechi care era resetat ori de câte ori pornea frigiderul… Nu mai este cazul cu echipamentele noi, dar oricum este o masura buna daca se alimenteaza computerul printr-un stabilizator de tensiune, care îi asigura o tensiune constanta, protejându-l de variațiile rețelei.

În concluzie, este vital sa asiguri computerului tau o alimentare electrica eficienta, iar daca ai probleme cu alimentarea, cheama electricianul!

Articol preluat din revista saptamanala de PC si Internet Infonet News

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.