Benzina s-a scumpit cu circa 30% de la inceputul anului

De: Marian Andrei / 19.06.2009, 10:10
Benzina s-a scumpit cu circa 30% de la inceputul anului
Dupa 3 scumpiri ale carburantilor in luna iunie si 4 in mai, benzina costa cu 25-30% mai mult ca la inceputul anului

Numai in aceasta luna am asistat la trei scumpiri ale carburantilor, iar in luna mai, am avut parte de ale patru. In aceste conditii, de la inceputul anului, se poate observa ca benzinele s-au scumpit cu 25-30%. Ajustarile saptamanale de pret ii pun in dificultate si pe transportatori, care spun ca sunt nevoiti sa improvizeze, in loc sa-si respecte planurile de afaceri. Acestia adauga ca de cele mai multe ori isi fac plinul in Bulgaria sau Polonia.

Prin ajustarile de pret operate de Petrom si Rompetrol, preturile au urcat cu circa 90 de bani pentru benzine si cu aproximativ 30-35 de bani pentru motorine. Reglarile tarifelor au permis revenirea pretului motorinei sub cel al benzinelor, deoarece conform “European Buletin Oil“, Romania avea o situatie diferita fata de celelalte state ale UE, din acest punct de vedere.

Pe langa majorarile ce tin de cotatiile internationale, producatorii au anuntat ca in iulie pretul benzinei va creste, ca urmare a obligatiei companiilor petroliere de a amesteca acest tip de combustibil cu componenti bio in proportie de 4%.

Citeste mai mult despre evolutia preturilor la combustibili, pe gardianul.ro.