BERD a investit 350 de mil. de euro in 2007 in Romania

Apropo.ro / 14.12.2007, 11:36
BERD a investit 350 de mil. de euro in 2007 in Romania
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 350 de milioane de euro anul acesta in Romania.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 350 de milioane de euro anul acesta in Romania, cu 50% mai mult decat anul trecut, si planuieste investitii semnificative pentru 2008, au declarat astazi reprezentantii institutiei.

Investitiile BERD de anul acesta au luat calea intreprinderilor private in proportie de 40% din total finantari, aproximativ 35% din fonduri au fost investite in servicii financiare, sectorul energetic local atragand de la BERD restul de 25%.

"A fost un an bun in termeni de investitii. Insa, investitiile BERD in Romania vor creste semnificativ in 2008, care va putea fi considerat un "an energetic", dat fiind ca planicam sa alocam aproape o treime din fonduri acetui sector", a declarat Olivier Descamps, Business Group Director la BERD pentru regiunile Europa de Sud-Est, Caucaz si Asia Centrala.
 
In 2008, BERD va aloca 100 de milioane de euro bancilor locale sub forma liniilor de credit de finantare a IMM-urilor pentru reducerea facturilor la electricitate si de asemenea pentru modernizarea echipamentelor.

Pentru urmatorii trei ani, prioritatile BERD in Romania sunt sectorul companiilor private, mai exact sprijinirea inreprinzatorilor si fermierilor din zonele rurale. A doua pozitie pe lista de prioritati a BERD este ocupata de sectorul energetic, mai exact cresterea rezervelor de energie pentru a acoperi cererea interna si pentru exporturi. De asemenea, BERD va sprijini sectorul energiei regenerabile si cresterea eficientei energetice. Infrastructura este a treia prioritate BERD pentru urmatorii trei ani.

Â