Berzele din România vor fi urmarite prin satelit

Apropo.ro / 27.07.2005, 15:17
Berzele din România vor fi urmarite prin satelit
Specialiștii Societații Române de Ornitologie din România au montat, marți, doua radioemițatoare la doi pui de barza din localitatea sibiana Cristian, pentru a afla date importante despre migrația berzelor și popasurile pe care le fac pâna ajung în țarile


Specialiștii Societații Române de Ornitologie din România au montat, marți, doua radioemițatoare la doi pui de barza din localitatea sibiana Cristian, pentru a afla date importante despre migrația berzelor și popasurile pe care le fac pâna ajung în țarile calde, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„O noutate absoluta pentru ornitologia româna, dar și pentru cea din sud-estul Europei va fi urmarirea migrației berzelor albe din România spre cartierele de iernare prin satelitul Argos. În acest scop, au fost atașate radioemițatoare alimentate de baterii solare pe spatele a doua exemplare de barza. Aceasta acțiune va oferi informații importante referitoare la migrația berzelor albe din România, la locurile de iernat, caile de migrație și zonele de popas. Studiul va fi completat prin marcarea berzelor albe cu inele color speciale”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Ferencz Kosa, coordonatorul proiectului.

A fost aleasa localitatea Cristian din Sibiu pentru ca aici exista cea mai mare populație de berze din țara.

„Avem acum 29 de cuiburi populate și fiecare familie are între unu și cinci pui. Aici au cel mai bun habitat, dar și hrana suficienta și un culoar de migrație prin Carpați. Vom mai monta un emițator la un pui din județul Covasna pentru a vedea daca au comportament diferit”, a declarat Miruna Gritu, ornitolog.

Barza alba este protejata la nivel național și mondial, iar amenințarile principale ale acesteia sunt reducerea și dispariția habitatelor, a locurilor de hranire, distrugerea cuiburilor și electrocutarea survenita din cauza coliziunii cu firele electrice.

Mediafax