Beție și abuz de droguri în trupele americane

De: Marian Andrei / 19.09.2012, 17:55
Beție și abuz de droguri în trupele americane
Abuzul de alcool și droguri a fost, întotdeauna, o caracteristică a "culturii" militare, militarii folosindu-se de acestea pentru distracție, pentru a se elibera de stresul războiului sau pentru a consfinți "frăția" dintre ei.

Însă un nou raport al Institutului de Medicină al Academiei Naționale de Științe a SUA comandat de Ministerul Apărării arată că folosirea băturii și a drogurilor de către militari și familiile lor a devenit o „criză majoră„, iar metodele Pentagonului de a stopa sau reduce consumul acestor „stimulente” sunt depășite.

Astfel, potrivit raportului, 20% dintre militarii activi au declarat că sunt băutori „de cursă lungă” (potrivit standardelor americane, mai mult de cinci pahare de băutură pe zi, în mod constant), în timp ce la pușcașii marini această cifră se apropie de 60%.

În același timp, numărul celor care beau „zdravăn” doar la petreceri (o dată sau de două ori pe lună) a crescut de la 35% la 47% într-un deceniu.

Raportul mai arată că deși numărul de prescrieri ilegale de medicamente pe bază de droguri (în special opiacee) nu s-a majorat semnificativ, rata folosirii acestor medicamente a crescut îngrijorător.

Pe de altă parte, specialiștii Institutului arată că activitatea de prevenție este îngreunată de strategiile inadecvate, lipsa de personal, lipsa de acoperire a serviciilor care s-au dovedit a fi eficiente, dar și de „disprețul” arătat față de cei care suferă de aceste „tulburări”.

Cocluzia specialiștilor este că dependența de băutură și droguri a devenit cronică în rândul militarilor americani și, dacă nu se vor lua măsuri serioase imediat, aceasta va deveni o problemă națională.