Bețivii și-ar putea plăti spitalizarea

De: Marian Andrei / 11.04.2012, 13:20
Bețivii și-ar putea plăti spitalizarea
Senatul a adoptat tacit, ieri, o inițiativă legislativă care prevede ca asistența medicală acordată în cazuri de intoxicație etilică acută să fie suportată în proporție de 30 la sută de către asigurat.

Propunere legislativă inițiată de deputații Tudor Ciuhodaru și Mircia Giurgiu mai propune ca în cazul în care persoana asistată medical pentru intoxicație etilică nu achită cheltuiala să fie obligată să efectueze 50 de ore de muncă în folosul comunității.

În expunerea de motive se arată că medicii îngrijesc anual peste 50 de mii de pacienți care vin la spital în stare de ebrietate, iar tratarea lor costă statul 25 de milioane de euro.

Membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului, care au dat un raport negativ acestei propuneri legislative, au argumentat că proiectul se referă în mod generic la cazurile de intoxicație etilică, extinzându-se obiectul reglementării și la cazurile de intoxicație etilică involuntară, care nu presupun culpa persoanei în cauză, instituindu-se un regim inechitabil în raport cu alte categorii de pacienți care consumă în mod voluntar substanțe cu efecte dăunătoare grave asupra sănătății.

Inițiativa ligislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este Cameră decizională.