Biblioteca Batthyaneum și comorile cunoașterii din Alba Iulia

De: Dragos Tanase / 29.07.2014, 09:29
Biblioteca Batthyaneum și comorile cunoașterii din Alba Iulia
În anul 1741 se năștea dintr-o veche familie maghiară care-și trăgea originile chiar de la una dintre cele șapte căpetenii care l-au însoțit pe regele Arpad în timpul invaziei acestuia în Transilvania, un mare susținător ai actului cultural pe meleaguri transilvane.

Este vorba despre Ignac Batthyany, cel care avea să devină episcopul romano-catolic peste întreaga comunitate a acestui cult din Transilvania.

Om al Bisericii și mare spirit iluminist în egală cultură, Ignac Batthyany a fondat biblioteca care și astăzi îi poartă numele și este unul dintre cele mai importante obiective turistice și culturale nu doar din municipiul Alba Iulia, ci și din întreaga lume.

Un mecena cu strămoși între primele căpetenii ale regelui Arpad

Cunoscut printre români sub numele de Ignațiu Batthyany, acest mare iubitor de carte, artă și cultură, a lăsat în urma sa posterității și tuturor oamenilor atrași de cultură și frumos, un extraordinar locaș dedicat studiului și cunoașterii.

Este vorba de obiectivul turistic cunoscut astăzi în toate ghidurile de profil drept Biblioteca Batthyaneum din orașul Alba Iulia.

Citește materialul complet, pe descopera.ro!