Biblioteca Națională a României s-a deschis publicului larg

Apropo.ro / 23.04.2012, 12:00
Biblioteca Națională a României și-a deschis astăzi porțile pasionaților de lectură. Tot astăzi se celebrează si Ziua Internațională a Cărții.

Biblioteca Națională a României își așteaptă vizitatorii începând de astăzi, 23 aprilie 2012, în noul sediu din Bulevardul Unirii nr. 22 din București.

Noul mall cultural adăpostește 12 milioane de cărți și este una dintre cele mai moderne biblioteci din țară.

Pentru această săptămână, Biblioteca Națională a României a pregătit multe surprize pentru vizitatori.

Timp de cinci zile, cititorii vor putea participa la o serie de activități destinate publicului. Cititorii vor putea căuta în baza de date cartea dorită și o vor primi, la cerere, prin intermediul unui mini-lift inteligent, aflat în fiecare sală de lectură.

Biblioteca Nationala a Romaniei

Cel mai valoros patrimoniu de carte, care însumează 12 milioane de titluri, va fi pus gratuit la dispoziția românilor.

Pentru accesul în sălile de lectură este necesar un permis care se eliberează gratuit, pe loc, cu o fotografie și un buletin.

Noua clădire a Bibliotecii Naționale adăpostește 14 săli de lectură mari, șase săli de conferințe, o aulă de 400 de locuri, 30.000 de metri pătrați de spațiu de depozitare de carte și 15.000 de metri pătrați de spații multifuncționale pentru expoziții, audiții, librării și cafenele.

Astăzi este sărbătorită și Ziua Internațională a Cărții (Bibliotecarului). Bucureștenii și locuitorii mai multor orașe din țară ar putea primi cadou cărți, dar și flori, după o străveche tradiție catalană de Sfântul Gheorghe – 23 aprilie – când se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor.

Biblioteca Nationala a Romaniei

Programul evenimentelor ce au loc săptămâna aceasta la Biblioteca Națională:

– 23 aprilie – Ziua Națională a Bibliotecarului, discuțiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă națională și pe biografia și specificul Bibliotecii Naționale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naționale;

– 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice și statutului lor de Agora, de spațiu formativ și informativ în societatea secolului 21;

– 25 aprilie – bibliotecilor de învățământ și rolului lor în educația formală și non-formală;

– 26 aprilie – bibliotecilor specializate și importanței pe care o are cercetarea documentară în orice demers științific pertinent;

– 27 aprilie va fi dedicată statutului și importanței colecțiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.