Biserica scheletelor, asaltată de turiști

De: Marian Andrei / 23.01.2014, 15:45
Una dintre cele mai importante destinații turistice din Cehia este o mică biserică romano-catolică situată în Sedlec, o suburbie a orașului Kutna Hore. Anual, peste 200.000 de turiști vin să vadă această neobișnuită biserică.

Biserica are un nume ciudat – Cimitirul tuturor sfinților – însă acesta descrie foarte bine realitatea. Pentru că, dacă privită din afară biserica nu iese cu nimic în evidență, în momentul în care pătrunzi înăuntru efectiv ți se taie respirația.

Și asta datorită osemintelor care decorează pereții și tavanele încăperilor.

Se estimează că în biserică se află rămășițele (a se citi oasele) a 40.000 – 70.000 de persoane, majoritatea în osuarul care se află sub sala principală.

Oasele provin din cimitirul pe care a fost construită biserica, în anul 1400, umplut la refuz de victimele epidemiei de ciumă din secolul al XIV-lea.

Nu se poate ști dacă actualul aranjament al oaselor reprezintă un semn de respect pentru morți sau doar o exprimare „artistică”, însă experții tind să creadă că, deoarece exhumarea oaselor si transferul lor în osuar au fost făcute de către un călugăr, este vorba de prima variantă.