BitDefender a identificat un virus pt. PDA

Apropo.ro / 21.07.2004, 15:16
BitDefender a identificat un virus pt. PDA
Laboratorul antivirus BitDefender din cadrul Softwin a identificat primul virus care infecteaza sistemul de operare folosit de Pocket PC-uri (PDA), smartphone-uri și alte dispozitive utilizate pentru navigarea Internet. Denumit WinCE4.Dust, virusul "infectează fișiere de

Laboratorul antivirus BitDefender din cadrul Softwin a identificat primul virus care infecteaza sistemul de operare folosit de Pocket PC-uri (PDA), smartphone-uri și alte dispozitive utilizate pentru navigarea Internet.

Denumit WinCE4.Dust, virusul „infectează fișiere de tip PE ale pocket pc-urilor din directorul root (My Device)”, după cum autorul virusului arată într-un mesaj adresat, probabil, laboratoarelor antivirus.

Creatorul, cunoscut sub numele Ratter, face parte din grupul 29A VX și a spus virusul a fost conceput „nu pentru a-l răspîndi” ci doar pentru a demonstra „acest nou concept de cod malițios”.

„În același mod ca și creatorul Cabir – virusul pentru Symbian OS, cel care a inițiat virusul Dust nu a făcut-o pentru a-l răspîndi pe scară largă, ci doar pentru a dovedi că și sistemul de operare Microsoft Windows CE poate fi infectat cu un cod malițios. Acest virus a fost trimis la început experților antivirus, în loc să fie lansat în circulație” a spus Viorel Canja, șeful Laboratorului BitDefender.

Pentru a rula, virusul are nevoie de un instrument mobil (PDA) pe care rulează sistemul de operare Microsoft Windows CE. Totodată, acesta afișează un mesaj prin care cere permisiunea utilizatorului de a se răspîndi către alte fișiere.

Mediafax Business/ IT