Blaturi la nivel inalt

Apropo.ro / 17.01.2002, 08:40
Blaturi la nivel inalt
Ex-selectionerul "nationalei" masculine, Constantin Chitigoi, a confirmat faptul ca România a cedat cu buna-stiinta în fata Bulgariei, la calificarile pentru Mondiale Aseara, la stirile sportive prezentate pe postul de televiziune România 1, Constantin Chitigoi, ex-antrenor al echipei

Ex-selectionerul „nationalei” masculine, Constantin Chitigoi, a confirmat faptul ca România a cedat cu buna-stiinta în fata Bulgariei, la calificarile pentru Mondiale

Aseara, la stirile sportive prezentate pe postul de televiziune România 1, Constantin Chitigoi, ex-antrenor al echipei nationale masculine si actualul tehnician al formatiei divizionare A „U” Pro Volei Craiova, a afirmat ca selectionata noastra i-a lasat pe jucatorii bulgari sa cîstige în cadrul turneului de calificare din Slovacia, din august trecut.

„Nu am sarit eu cu dezvaluiri. Toata lumea stia despre aceasta situatie, inclusiv Colegiul de Antrenori, inclusiv conducerea de atunci a federatiei noastre. Totul a pornit de la doua meciuri de pregatire pe care ni le-a oferit Bulgaria, unul pe care l-am cîstigat noi, altul pe care si l-au adjudecat ei. Noi intentionam sa disputam în programul de verificare opt întîlniri. Nu ajunseseram la acest nivel si cineva a acceptat aceste doua partide cu bulgarii în schimbul promisiunii ca si noi îi vom ajuta cînd vor avea nevoie. România nu avea ca obiectiv calificarea la Campionatele Mondiale de anul acesta, din Argentina. Noi doream numai sa ne rodam jucatorii si sa punem o piatra de temelie la construirea unei echipe. Nu aveam pretentii sa accedem la turneul final al competitiei”, a declarat Chitigoi.

În prima zi a competitiei din Slovacia, disputata în perioada 23-25 august 2001, bulgarii au pierdut cu 0-3 în fata belgienilor, în timp ce românii se înclinasera cu 0-3 în fata tarii organizatoare.

„Din acel moment, România nu mai pastra nici o sansa de a ajunge în Argentina. Vecinii nostri din sud ne-au atras atunci atentia, prieteneste, ca avem o la ei si ne-au solicitat ajutorul. De aici si non-combatul voleibalistilor români în fata Bulgariei. De fapt, nu i-as spune chiar non-combat, ci mai degraba o încetinire a motoarelor la fiecare final de set. Problema a fost ca unii dintre baieti stiau, iar altii nu, astfel ca am fost nevoit sa nu introduc în teren cîtiva jucatori care ar fi facut treaba buna. Atîta vreme cît acceptasem întelegerea, ne-am respectat promisiunea facuta”, a continuat Constantin Chitigoi.

Fostul selectioner al României a explicat ca, dupa partida pe care jucatorii nostri au pierdut-o de buna voie în fata Bulgariei, aceasta din urma îsi pastra sansele de a se califica la Mondiale, cu conditia sa-i învinga pe slovaci. Lucru care s-a si întîmplat. Bulgarii vor participa la Campionatele Mondiale de pe pamînt sud-american în urma trocului descris de Chitigoi.

Pe vremea aceea, presedinte al Federatiei Române de Volei era Octavian Dimofte, care la alegerile din noiembrie s-a vazut obligat sa-i cedeze sefia lui Octavian Natea. Dimofte a declarat canalului România 1 ca toate faptele povestite de Chitigoi nu contin nici un strop de adevar. La fel de vehement a negat istoria si Virgil Dumitrescu, fost antrenor federal.
Sursa: www.prosport.ro