Blestem sau iluzie? Statuia egipteană care se mișcă singură (Video)

De: Gabriela Voicu / 25.06.2013, 13:45
Blestem sau iluzie? Statuia egipteană care se mișcă singură (Video)
În Manchester Museum din Marea Britanie există o statuie egipteană care în timpul zilei se rotește singură, până când ajunge să stea cu sptatele la vizitatori.

În Manchester Museum din Marea Britanie există o statuie egipteană care în timpul zilei se rotește singură, până când ajunge să stea cu sptatele la vizitatori. Procesul nu este vizibil cu ochiul liber, de aceea angajații muzeului au decis să o filmeze și puteți vedea clipul mai jos.

Să fie acesta blestemul lui Neb-Sanu sau totul are o explicație logică?

Statuia de 25 cm înălțime are 3.800 de ani vechime și se află în muzeu de 80 de ani. Artefactul care se rotește câte puțin doar în timpul zilei pare lovit de un blestem egiptean, dacă avem în vedere că în Egiptul Antic oamenii credeau că atunci când o mumie este distrusă statuia acesteia devine o „casă” alternativă pentru suflet.

Însă oricât de mult ne-ar plăcea să credem că statuia ascunde un secret teribil, mișcarea ei este rezultatul unui fenomen simplu: fricțiunea apărută ca urmare a diferenței materialelor. Mai precis, baza statuii din piatră este așezată pe un suport din sticlă, iar între cele două apare fricțiunea care face ca statuia să se rotească sub impactul vibrațiilor produse de pașii vizitatorilor din muzeu. Ceea ce explică și de ce artefactul se mișcă doar ziua.

Personalul din muzeu, însă, nu este convins că acest fenomen ține de legile fizicii. „Avem statuia de multă vreme, am păstrat-o în aceleași condiții și până de curând nu s-a mișcat. În plus, de ce s-ar mișca mereu în cerc perfect, se întreabă nedumeriți aceștia.

Tu ce crezi, este statuia egipteană blestemată?