Bloggerii chinezi, obligați să-și dezvăluie numele reale

De: Marian Andrei / 09.02.2012, 15:00
Bloggerii chinezi, obligați să-și dezvăluie numele reale
Ultimatumul autorităților chineze este oficial: dacă pâna pe 16 martie bloggerii din țara lor nu iși comunică numele real, ei vor fi privați de dreptul de a posta în rețea orice fel de texte și a face schimb de mesaje electronice.

Această reglementare era deja în vigoare, într-un program pilot, încă de la sfârșitul anului trecut, în Beijing și alte patru mari orașe. Totuși, erau necesare comunicarea numărului de mobil și prezentarea buletinului de identitate, doar în cazul unei noi înregistrări. Acum se renunță total la caracterul anonim.

Potrivit analiștilor, autoritățile chineze au devenit tot mai preocupate de viteza cu care se pot răspândi informațiile prin internet, în special prin Weibo, echivalentul chinez al Twitter-ului.

„Pe de o parte, microblogging-ul poate reflecta situația socială și opinia publică și să transmită un mesaj „pozitiv”. În același timp, însă, microblog-urile pot, foarte ușor, să transmită opinii iraționale, negative, dar și informații dăunătoare„, a declarat un reprezentant al Ministerului Informațiilor, atunci când a făcut publică decizia.

La rândul lor, criticii regimului arată că acesta este un pas înainte în „zdrobirea” opozțtiei, făcând mult mai facilă urmărirea celor care „calcă pe bec”.

Potrivit unui raport, numărul de utilizatori al serviciilor de microblogging s-a mărit de patru ori în 2011, aproape jumatate din cei 513 milioane de utilizatori de Internet din China accesând acest tip de servicii.