BNR a majorat dobanda de politica monetara

Apropo.ro / 07.01.2008, 13:13
BNR a majorat dobanda de politica monetara
BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%, aratand ca exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%, aratand ca exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului.

BNR a anuntat astazi ca plateste o dobanda de 8% pe an pentru a atrage depozite pe doua saptamani de pe piata interbancara.

Consiliul de Administratie al BNR este acum reunit pentru o sedinta pe probleme de politica monetara, principalul indicator in discutie fiind dobanda cheie la lei. De la sfarsitul lunii octombrie, BNR a stabilit dobanda de politica monetara la 7,5% pe an, iar acest nivel a fost utilizat si in cadrul operatiunilor de sterilizare.
  
Licitatia de astazi este prima in cadrul careia banca centrala atrage depozite la o dobanda mai mare decat cea rata de politica monetara in vigoare.

Pe piata valutara interbancara cotatiile nu au reactionat la anuntul BNR, intrucat majoratatea jucatorilor se asteaptau la o majorare cu jumatate de punct a dobanzii cheie la leu.