BNR recomanda ca bancile sa tina cont de varsta clientului cand dau imprumuturi

Apropo.ro / 26.09.2011, 15:17
BNR recomanda ca bancile sa tina cont de varsta clientului cand dau imprumuturi
Specialistii Bancii Na­tio­nale arata, in ultimul raport de stabilitate financiara publicat de institutie, ca tinerii au renuntat sa isi plateasca ratele la credite intr-o proportie mult mai mare decat clientii in varsta.

„Se observa o relatie inversa intre varsta debitorilor si rata de neperformanta, aceasta relatie fiind relativ stabila in timp. Astfel, varsta debitorului ar putea reprezenta o variabila care sa fie folosita intr-o proportie mai mare in evaluarea eligibilitatii pentru contrac­tarea unui credit de consum fara garantii„, se mentioneaza in document.

Astfel, desi rata de neper­formanta medie la creditele acordate populatiei era de aproape 8% la jumatatea anului, mai mult de 17% din creditele de consum fara garantii acordate tinerilor cu varsta intre 18 si 25 de ani erau neperformante la sfar­si­tul lunii iunie, aceasta fiind ca­te­goria de clienti care da cele mai mari batai de cap ban­cherilor.

Portofoliile de credite ale bancilor s-au deteriorat semnificativ in ultimii doi ani, pe fondul scaderii veniturilor si cresterii ratei somajului, rata de neperformanta urcand la 7,9% la jumatatea acestui an.