Boala de care suferă o face să plângă și să transpire sânge

Apropo.ro / 15.12.2013, 12:00
Boala de care suferă o face să plângă și să transpire sânge
O tânără de 19 ani din Republica Dominicană a uimit medicii cu boala de care suferă. La nivel mondial, foarte puțini oameni au așa ceva.

Delfina Cedeno, 19 ani, din Vernon, Republica Dominicană, suferă de patru ani de o boală rară. Atunci când plânge sau transpiră o face cu sânge. Ocazional, sângele îi mai țâșnește și din unghii, buric sau nări.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Doctorii se arată uluiți de acest caz. Au efectual sute de teste, dar nu și-au putut da seama ce anume face aceste lucruri posibile. De altfel, nimeni nu a crezut-o până când nu au vâzut cu ochii lor cum sângerează tânăra.

La început, nimeni nu mă putea ajuta și mă priveau ca pe o persoană nebună când le spuneam ce am. Abia când mi s-a întâmplat asta în cabinetul unui medic m-au luat în serios„, povestește Delfina.

Lucrurile au scăpat de sub control atunci când a sângerat continuu timp de 15 zile și a avut nevoie de transfuzii de sânge pentru a-și reveni.

A fost speriată de moarte și stresată că i s-ar putea întâmpla ceva extrem de rău. „Nu știam ce să mai fac. Eram în stare de șoc„, mai spune Cedeno.

O vreme am stat numai în casă, după ce toți nu mă credeau și râdeau de mine. Mă simțeam stânjenită. A trebuit să renunț la școală pentru că cei din jur mă amenințau„, spune speriată Delfina.

Tânăra a ajuns și la depresie. A încercat să se sinucidă luând o supradoză de sedative, dar a fost găsită la timp de familie. A fost dusă la spital unde i s-a acordat primul ajutor.

Câteva luni mai târziu de la acest incident a întâlnit un tânăr care avea să-i devină iubit. El auzise de ea și a vizitat-o pe când era internată în spital. „Îmi făcea complimente, deși eram într-o stare deplorabilă. Va rămâne un moment unic în viața mea„, își amintește Delfina, care este acum logodită cu acel tânăr.

Pe lângă această împlinire în plan personal, Delfina a mai primit și vești favorabile din partea medicilor care i-au pus un diagnostic.

Delfina Cedeno a fost diagnosticată cu hematidrosis, o boală rară care înseamnă că în corpul ei se află de 20 de ori mai multă adrenalină decât în al unui om normal. Ea suferă, de asemenea, și de atacuri de panică, care au loc când îi crește presiunea sângelui extrem de mult.

Un studiu publicat recent de Jurnalul Indian de Dermatologie scrie despre această boală și arată că vasele de sânge din apropierea glandelor sudoripare se micșorează mult în timpul unui stres maxim. Ele se dilată până într-un punct de rupere iar sângele iese prin glandele sudoripare. Sângele amestecat cu transpirația este împins spre suprafața pielii. Tânăra este tratată acum de anxietate, ceea ce o ajută în controlul sângerării.

Deocamdată, medicii nu au găsit un tratament și pentru boala ei rară, de care suferă multe alte persoane din întreaga lume.