Boala rară o face să vadă lumea cu susul în jos

Apropo.ro / 19.03.2013, 14:30
Boala rară o face să vadă lumea cu susul în jos
Bojana din Serbia poate citi orice carte îi dai dacă o pune invers, adică cu susul în jos. Ai încercat vreodată metoda?

Bojana Danilovic din Serbia amintește de modelul copilului preșcolar care doritor să citească precum oamenii mari, ține cartea în mâini invers, neștiind poziția corectă.

Spre deosebire de cei mici, Bojana chiar poate să citească toate cărțile cu susul în jos.

Tânăra în vârstă de 28 de ani, suferă de o boală rară denumită „fenomenul orientării în spațiu”, după cum susțin experții de la Universitatea Harvard și de la Instututul de Tehnologie din Massachusetts care au examinat-o.

Bojana vede normal cu ochii, însă cu un anumit motiv creierul ei induce modificările. În lume sunt doar câteva cazuri de acest gen.

Totul în viața ei de până acum a fost altfel decât în cazurile altora. Când s-a născut a venit pe lume mai întâi cu picioarele, iar când a început să meargă avea tendința de a merge în spate.

Bojana

Mama ei a trebuit să-și lase serviciul pentru a avea mai mare grijă de ea. După mult exercițiu cu micuța de atunci, Bojana a început să facă primii pași precum un copil normal – spre înainte.

Și acesta era doar începutul unei vieți aparte. Problemele ei bizare au continuat și când a început să scrie. Tânăra întorcea foaia de hârtie invers și scria din colțul drept spre cel stâng. profesorii au încercat să o corecteze, dar totul a fost în zadar.

În mintea ei, doar așa aveau sens toate cele scrise pe hârtie. Dificultăți a întâmpinat și când și-a luat primul job. La birou și-a uimit colegii când și-a pus tastatura invers, și monitorul la fel. Telefonul mobil îl ține la fel.

Boala Bijanei Danilovic a atras atenția specialiștilor de câțiva ani. Cercetătorii americani au observat că acești oameni au un creier perfect sănătos, dar un câmp diferit de a vedea lucrurile. Nu au avut totuși o explicație pentru configurarea creierului în aceste cazuri. Pentru cei ca ea s-au creat softuri speciale care întorc invers imaginile de pe PC.

Care este cel mai mare regret al sărboaicei Bojana? Că nu are un permis de conducere.